Un grup de científics van identificar un mecanisme que serveix a les cèl·lules dels tumors cancerígens sobreviure a la quimioteràpia i tornar a desenvolupar-se, cosa que explicaria per què alguns càncers tornen a reproduir-se.

La investigació, que publica el British Journal of Cancer, ha estat dirigida pel professor Ming-Chiu Fung, de la Universitat Xinesa de Hong Kong, i demostra que el càncer pot revertir el procés natural que porta les cèl·lules a la seva mort. Per a aquest treball, els científics van tractar cèl·lules de càncers de cèrvix, pell, fetge i mama, i van iniciar amb tres substàncies químiques diferents el seu procés d'apoptosi (una forma de mort cel·lular, que està regulada genèticament).

Fins ara, era un fet contrastat que les cèl·lules normals a les quals es condueix artificialment cap al seu suïcidi arribant a un punt sense retorn després del qual han de morir, fins i tot en el cas que es detingui l'apoptosi artificial. Però els autors d'aquesta investigació van comprovar que hi havia cèl·lules que travessaven aquest punt sense retorn i encara eren capaços de recuperar-se després que es retirés l'element inductor.

Les cèl·lules recuperaven la seva mida i funció, i seguien dividint-se, i només morien una vegada que el nucli que conté la major part del seu ADN començava a desintegrar-se, alguna cosa que ocorre només en la fase final del procés de la mort cel·lular. "La investigació suggereix l'existència d'una via d'escapament tàctica a la qual poden recórrer les cèl·lules per sobreviure el tractament amb quimioteràpia", va explicar el professor Ming-Chiu.