Pedro Almodóvar i Alejandro Amenábar seran els protagonistes de la cartellera espanyola d'aquest any que comença, un any en què noms propis com els de Gus van Sant, Tarantino, Penélope Cruz, Meryl Streep o Brad Pitt tornaran a la pantalla.

Per al 2009 es preparen grans estrenes de cinema espanyol, ja que a més d'Almodóvar i Amenábar, cal tenir en compte Juan Antonio Bayona, que després de l'exitosa El orfanato, rodarà Haters, produïda per Guillermo del Toro; Jaume Balagueró i Paco Plaza, que tornaran amb el terror de la segona part de Rec; o Daniel Sánchez Arévalo, amb l'estrena de Gordos, amb Antonio de la Torre.

Isabel Coixet ens farà viatjar al Japó amb Map of the Sounds of Tòquio; Jaime Rosales, que després de Tiro en la cabeza, rodarà un film històric; Fernando Trueba traslladarà al cinema la novel·la d'Antonio Skármeta El baile de la victoria i Alex de la Iglesia, amb l'adaptació al cinema del còmic La marca amarilla.

Com sol ser habitual, Pedro Almodóvar i Amenábar tornen a estrenar junts, i el manxec obrirà el torn el març amb Los abrazos rotos, un "drama amb tints molt negres de thriller", segons el mateix cineasta, que ha comptat amb Blanca Portillo, José Luis Gómez, Lluís Homar i la imparable Penélope Cruz. Per la seva banda, Amenábar presentarà Àgora, el seu cinquè -segon en anglès- llargmetratge, un viatge en la història rodat a l'illa de Malta amb un repartiment internacional encapçalat per Rachel Weisz i Max Minghella i que es basa en la història de l'astrònoma Hypatia i el seu esclau Davo a l'Alexandria del segle IV durant l'ocupació romana d'Egipte.

Quant a estrenes internacionals, Gus van Sant obre l'any amb Milk, film en el qual Sean Penn dóna vida al primer homosexual declarat que va guanyar unes eleccions als Estats Units; Steven Soderbergh mostrarà Guerrilla, la segona part sobre la biografia del Ché que encarna Benicio del Toro; Mickey Rourke serà un lluitador a The Wrestler, i arribarà The curious case of Benjamin Button, de David Fincher, en la qual Brad Pitt neix ancià i rejoveneix amb els anys. També està prevista l'estrena d'Inglorious Basterds, de Quentin Tarantino, amb banda sonora d'Ennio Morricone.

Bruce Springsteen i la E Street Band obren, amb Working on a dream, un any musical en què hi haurà nous discos de U2, finalment sembla que serà el març el llançament de No line on the horizon; Morrissey (Years of refusal), Diana Krall (Quiet nights), que a més està gravant amb Barbara Streisand; Eminem (Relapse) i Antony and the Johnsons (The crying light). També es publicaran treballs de Franz Ferdinand Tonight, a més dels de Depeche Mode, Pet Shop Boys, Pearl Jam, Massive Attack, Peter Gabriel i David Byrne amb Brian Eno, entre d'altres.

En el panorama estatal, Absolutamente serà el títol del nou àlbum de Fangoria, gravat a Londres per Alaska i Nacho Canut, amb productors de luxe com Neal X, habitual productor d'artistes com d'Adam Ant i Marc Almond.