La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya es presentarà demà a Figueres. El motiu de la presentació a la ciutat altempordanesa d´aquesta nova formació que trenca els motlles coblístics, és el fet que Figueres és aquest any 2009 la Capital de la Cultura Catalana, tot prenent el relleu a la ciutat de Perpinya, (Catalunya Nord). El concert d´obertura d´aquesta capitalitat tindrà lloc al Teatre El Jardí, demà dissabte, a les deu del vespre.

La Simfònica de Cobla i Corda sorgeix amb la fusió de l´Orquestra de Cambra de l´Empordà que dirigeix Carles Coll i la cobla La Principal de la Bisbal, sota la direcció del gironí Francesc Cassú. Aquesta formació es va presentar a l´auditori de Girona el passat mes de novembre i amb anterioritat, el mes d´octubre, en el marc de les festes de Sant Martirià de Banyoles es va poder assaborir un petit tast d´alguna de les peces per a cobla i corda, si bé en aquella ocasió la cobla estava doblada, ja que a més hi participava, al costat de La Principal de Bisbal i la Filharmònica de Catalunya, la cobla Selvatana. Això va ser possible gràcies a la gentilesa de la família Lagares que va atorgar el seu consentiment per incloure una peça en el concert de la Festa de la Música per a Cobla del dilluns dia 21.

De fet, els concerts realitzats conjuntament per la Bisbal i l´Orquestra de  Cambra de l´Emporda amb motiu de la presentació de Music from Catalonia 3 i l´Homenatge a Joaquim Serra al teatre El Jardí de Figueres van ser l´embrió d´aquesta nova formació i de l´enregistrament del disc.

Aranjadors gironins

Per aquesta formació específica ha estat necesari adaptar un seguit de pàgines musicals que sota la coordinació de Carles Coll i Francesc Cassú han portat a terme músics gironins. En el repertori hi trobem peces emblemàtiques, sardanes de sempre que amb respecte i admiració s´han posat al dia. Girona aimada, la peça escrita per Vicens Bou i Bona festa de l´escalenc Josep Vicens, més conegut com «l´avi Xaxu» han estat arranjades per Marc Timón, músic de Castelló d´Empúries, actual component de la cobla Marinada de Badalona, compositor guardonat en diferents concursos musicals. Francesc Cassú s´ha encarregat de l´arranjament de la seva peça Aurora promesa. Aquesta és una peça que data del 2006 premiada al Memorial Fèlix Martinez i Comín, promogut per l´entitat Violetes del Bosc. Cassú també ha arranjat la composició de Pau Casals, Sant Martí del Canigó. Per la seva part Carles Coll ha arranjat dues composicions, La pubilla empordanesa, peça de Josep Serra i Bonal, més conegut com «el pare Serra», titulada La pubilla empordanesa, premiada a les festes de la Mercè del 1902 i Una rosella, de Manel S. Puigferrer.

El figuerenc Jaume Cristau s´ha encarregat de l´arranjament de dues peces més. D´una banda una composició de la que és autor ell mateix A Palmira, una peça guardonada amb un dels Premis del centenari Ciutat de Sabadell. L´altra peça arranjada per Cristau és En Jordi i la Maria , composició de Narcís Lagares dedicada als seus néts.

Josep Cassú i Serra s´ha encarregat de l´arranjament d´una peça seva que va dedicar al matrimoni format per Narcis Lagares i Anna Maria Gamero , la titulada Al capdavall del pont vell. Es tracta d´una peça estrenada a l´Auditori de Girona. L´altra peça és original de Ricard Viladesau, escrita pel músic de Calonge el 1983 i titulada Niu d´amor. Aquesta és una peça que va obtenir doble premi en el certamen Conrad Saló de la Bisbal d´Empordà el mateix 1983, el premi del jurat i el premi popular.

El jove músic banyolí Esteve Palet (fill) s´ha encarregat de l´emblemàtica La Santa Espina, composició centenaria, original d´Enric Morera i de la sardana que el mestre Conrad Saló va dedicar a Banyoles amb el nom de La festa de Sant Martirià, i que ha esdevingut un himne per als banyolins.

En el repertori de la Simfònica de Cobla i Corda també hi podem trobar dues peces que han estet compostes per l´ocasió. La primera incurssió en el món de la cobla d´Albert Guinovart amb el títol Sirenes, mentre Salvador Brotons ha titulat la seva composició amb el nom de Companyonia Universal.

Cobla i Corda

La Simfònica de cobla i corda de Catalunya està formada per la prestigiosa cobla La Principal de la Bisbal que dirigeix Francesc Cassú i l´Orquestra de Cambra de l´Empordà, sota la batuta de Carles Coll. Aquesta és una formació totalment innovadora, amb els dotze instrument de cobla, més una orquestra de corda, una arpa i una secció de percussió. El seu repertori és exclusivament de peces catalanes, sardanes, ballets i peces simfòniques.

Els seus respectius directors tenen al darrere currículums brillants. Francesc Cassú és director de la cobla oficial de la Generalitat de Catalunya, la Principal de la Bisbal, cap de departament i professor del Conservatori de Girona i responsable de l´Escola de Cobla. Carles Coll és l´impulsor i director de l´Orquestra de Cambra de l´Empordà i de la Filharmònica de Catalunya. Com a director convidat