Prop de 12.500 espècies de formigues que es coneixen poden convertir-se en un potencial problema de "dimensions globals" si no es prenen les mesures necessàries, segons un estudi d'investigadors internacionals en el qual ha participat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).La universitat va informar que les formigues són "excel·lents invasores", ja que per portar a terme aquesta comesa abandonen tota agressió entre colònies i poden integrar enormes "supercolònies" de milers de nius en col·laboració, segons un comunicat de la UAB. Per a això, formen xarxes de nius amb moltes reines que s'aparellen sota terra i sense fer eixams, capacitat que es troba en les poblacions d'origen, segons els investigadors de la conducta d'aquests animals.

No obstant això, aquesta característica que les fa invasores està plena d'interrogants per als científics, ja que les formigues només demostren el seu potencial destructiu després de llargues fases que passen totalment desapercebudes. Cinc de les 100 espècies animals més invasores del món són les formigues.

Espècies en expansió

La formiga de jardí, identificada per primera vegada el 1990, està en plena expansió a Europa i ocupa grans extensions de parcs i jardins perquè extermina la major part de les poblacions natives i altres insectes, i erosiona els arbres.

Aquesta té el mateix aspecte que la formiga negra de jardí, però és un mica més petita i de color de cafè amb llet, i la seva activitat en els arbres és fins a nou vegades superior. Pot proliferar a Europa i Àsia, i és la primera formiga capaç d'envair zones fredes, ja que ha arribat fins a Alemanya, Bèlgica i Polònia. En la investigació ha participat el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals de la UAB, així com investigadors d'altres països.