L'oncòleg català, José Baselga, considerat un dels millors investigadors en l'àmbit mundial, augura que la lluita contra el càncer de mama entregarà la seva batalla final d'aquí a 20 anys. "Anticipo que d'aquí a 20 anys hi posarem fi. Ho veig claríssim", va assenyalar.

Baselga va destacar els importants avenços que s'estan portant a terme en la investigació de càncer de mama i, malgrat l'augment de la incidència d'aquest tumor en un 2% cada any, va subratllar la disminució de la mortalitat d'aquestes pacients, entre un 2% i un 3% a l'any.

Baselga és cap del Servei d'oncologia, hematologia clínica i radioteràpia i director de l'Institut d'Investigació Oncològica de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, director de l'Institut Oncològic Baselga, ubicat a l'Hospital Quirón, i catedràtic de medicina de la UAB.

El metge, que es va especialitzar en oncologia mèdica i hematologia en el Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, va argumentar que parlar de càncer és parlar de "200 tipus de tumors" i caldrà treballar-hi d'un en un.

L'oncòleg català va insistir que en el futur "hi haurà molts malalts de càncer" per factors ambientals, estils de vida i la dieta. Sobretot va emfatitzar en la prohibició del tabac, en nom ja no d'un "dret individual", sinó "col·lectiu". "Haurem de ser més radicals amb el tabac", en la lluita contra el càncer de pulmó, que va dir que costarà.

No obstant això, es va mostrar "optimista" perquè "grans tumors que no avançaven estan avançant". A judici seu, el càncer ja no és sentència de mort, fet pel qual demana la creació de clíniques per tractar els danys causats per la quimioteràpia en supervivents de càncer.