'La Costa Brava. Segle XXI'. Aquest és el títol de l'exposició que, en motiu del Centenari de la Costa Brava, s'estrena a la Fontana d'Or de Girona. Es tracta d'un muntatge dissenyat per onze artistes que usen recursos multimèdia, performance i instal·lació per descriure les vivències, la cultura i les transformacions del paisatge de la costa gironina. No es tracta, per tant, d'una mirada endarrere als 100 anys d'història d'aquest litoral (batejat així per Ferran Agulló ara fa un segle) sinó que, de la mà dels nous recursos artístics, es vol mostrar l'actualitat del paisatge i la seva transformació. La mostra obre les portes aquest divendres i es podrà visitar fins el 4 d'octubre.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona va oferir a la Fontana d'Or, Sala d'Exposicions de Caixa Girona', la possibilitat d'organitzar una exposició inspirada en la Costa Brava ja que s'està celebrant el seu centenari. Davant l'oferiment, la fundació i el comissari de la mostra, Daniel Giralt-Miracle, han optat per fer una lectura actual del litoral i ajudar-se de les nous llenguatges artístics (fotografia, vídeo o projeccions, entre d'altres) per fer arribar a l'espectador vivències i emocions entorn aquesta costa. En ocasions, fins i tot, són visions crítiques sobre la seva transformació paisatgística a través de la construcció.

'Quan a la porta del 2010 se'ns demana una aportació artística tots pensem que no hem de fer una visió retrospectiva sinó prospectiva', ha explicat durant la presentació de la mostra el comissari, Daniel Giralt-Miracle que ha reconegut que pot ser 'no és una visió tan romàntica i idíl·lica' sinó 'més real'. 'No és una lectura estètica sinó cultural, social que té en compte més la sensibilitat que la plasticitat', ha remarcat.

L'exposició posa l'accent en les històries i visions de la Cost Brava d'avui i com la senten i viuen els artistes, la majoria dels quals té un lligam personal amb les seves platges. Per això, dins la mostra s'hi pot apreciar una instal·lació, obra d'Ester Partegàs, on es contraposen elements naturals de la Costa Brava, com són els penya-segats, amb llums de discoteca. Un altre muntatge, titulat Costa Brava S.A –obra de Mireya Masó- explica a través del vídeo com la construcció d'edificis i la mà humana poden danyar la natura. Jordi Bernadó, en canvi, ha volgut reflectir amb fotografies la Cosa Brava des de l'interior d'una residència típica de la burgesia de principis de segle XX.

La mostra ocupa el soterrani, la planta baixa i el primer pis de la Fontana d'Or i conjuga imatges, sons i projeccions. En total, hi ha participat onze artistes: Pere Noguera (La Bisbal d'Empordà), Perejaume (Sant Pol de Mar), Ester Partegàs (La Garriga), Mireia Sentís (Barcelona), Jordi Bernadó (Lleida), Eulàlia Valldosera (Vilafranca del Penedès), Montserrat Soto (Barcelona), Mayte Vyeta (Blanes), Eugènia Balcells (Barcelona), Mireya Masó (Barcelona) i Tere Recasens (Arbúcies).

Estrena del nou president

La presentació d'aquesta exposició ha estat el primer acte del nou president de Caixa Girona, Manel Serra. Tot i que fa més de tres setmanes que ocupa el càrrec, aquesta era la seva primera aparició. Serra no ha tingut complexes i ha reconegut que l'art no és el seu fort. No obstant això, ha reconegut que la Costa Brava és de les zones que més ha crescut en els darrers anys i que la seva projecció també és gràcies a l'obra dels artistes que paren d'ella.

Serra ha destacat la importància turística de la costa, que en els dies forts d'estiu pot concentrar més d'un milió de persones, i ha dit que l'exposició també servirà per acostar la visió actual de la Costa Brava als turistes que visiten Girona durant l'estiu.