La Diputació de Girona ha engegat el primer títol de la renovada col·lecció "Josep Pla" amb la reedició de Climent, un llibre de l'escriptor empordanès Carles Fages de Climent (1902-1968). Considerada una de les obres fonamentals de la història literària de les comarques gironines, Climent ja havia estat publicada en dues ocasions anteriors -una l'any 1933 i l'altra el 1969 - però aquestes edicions es troben actualment exhaurides. En aquest sentit, la reedició del llibre de Fages de Climent respon a un dels objectius primordials de la col·lecció Josep Pla: la recuperació d'obres literàries que estan descatalogades o exhaurides.

Amb un disseny remodelat, els llibres que s'editaran d'ara endavant estaran classificats en quatre sèries en funció del gènere al qual pertanyin. En una roda de premsa celebrada ahir, el director de la col·lecció, Lluís Muntada, va afirmar que una de les novetats principals en aquesta nova etapa ha ?estat la creació d'un consell assessor que garanteixi la cohesió temàtica i asseguri que la programació de títols es basi en criteris de qualitat literària. Precisament, un altre dels objectius que es proposa la col·lecció Josep Pla és la de donar sortida a determinats materials literaris de qualitat que, a causa de les seves condicions específiques, difícilment podrien ser ateses en el mercat editorial de caire privat.

El llibre de Fages de Climent és un clar exemple que reflecteix els criteris que vol assolir la Diputació amb la col·lecció Josep Pla. Climent mostra un ric fris històric del segle XIX, fet a partir d'elements biogràfics que Fages de Climent va extreure de l'arxiu familiar. Barrejant gèneres com l'assaig, la novel·la i la biografia Fages de Climent repassa la vida de dos dels seus avantpassats, el seu rebesavi Enric Climent Casadevall i el seu besavi Enric Climent Vidal. El llibre constitueix un clar reflex de molts aspectes de la vida quotidiana del segle XIX, tocant temes com la lluita política, les passions, l'exili, l'abús i la valentia. A més, aquesta edició afegeix un postfaci escrit per Pere Fages -el fill de l'escriptor empordanès- que exerceix de complement perfecte a la narració de Climent.