L'aplec de Palamós, que diumenge dia 26 de juliol arribarà a la 41a edició, estrenarà sardana original del figuerenc Jaume Cristau. Es tracta d'una peça que el músic ha dedicat a la seva néta Laia Camós i Cristau, titulada De Palamós, la més gentil.

Els palamosins han escollit un any més la modalitat d'aplec de tarda-nit, que començarà a dos quarts de cinc de la tarda i fins a la mitjanit, a l'Arbreda. A la tarda es comptarà amb la Flama de Farners i la Mediterrània i a partir de dos quarts de nou del vespre les dues cobles donaran pas a la Ciutat de Girona i Baix Empordà.

Hi haurà dues sardanes de conjunt, amb accent palamosí, Mar de Palamós, de Francesc Mas Ros, una peça que data del 1962 i Costa Brava, de Bartomeu Vallmajor, tot commemorant el segle de la denominació Costa Brava. Es tracta d'una peça que data dels anys cinquanta però que té l'al·licient que a princips dels anys noranta, l'autor la va voler dedicar a l'Agrupació sardanista Costa Brava, de Palamós, amb motiu de l'homenatge que li van retre en un dels aplecs.

Un altre centenari que tenen en compte els palamosins és el del naixement del músic Salvador Dabau. D'aquest músic s'interpretarà De cara al mar. La peça més recent d'Amadeu Cuadrado dedicada a la població costanera és Palamós, mar i sardanes, composició estrenada el passat mes de febrer, que es podrà tornar a escoltar a l'aplec.

Més commemoracions

El mestre cassanec Francesc Camps compleix enguany 75 anys, per la qual cosa la seva música també serà present a l'aplec, amb la peça Amer, aplec nocturn.

Les grans figures del món de la cobla com Conrad Saló i Ricard Viladesau també hi tenen el seu espai, al costat dels autors contemporanis com Josep Coll Ferrando, guanyador de La Sardana de l'Any 2008 i la peça Al mestre Puigferrer.

L'inici de l'aplec de Palamós data del 1969, essent el 12è en l'ordre cronològic, pel que fa a antiguitat de les comarques gironines.