Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no es van posar d'acord a l'hora de dictaminar l'avantprojecte de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l'Embaràs, ja que deu d'ells van votar a favor, deu més en contra i el vocal de CiU, Ramón Camp es va abstenir. Es tracta, per tant, de la primera vegada en la història d'aquest òrgan que no informa sobre una iniciativa legislativa.

La portaveu del Consell General del Poder Judicial, Gabriela Bravo, va anunciar en la jornada d'ahir que l'òrgan de govern dels jutges no va aconseguir aprovar l'informe que va ratificar la Comissió d'Estudis del CGPJ i que recolzava la iniciativa del Govern per tirar endavant la de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l'Embaràs. "El CGPJ va desenvolupar un treball tècnic, va procurar fer un informe però no va aconseguir consensuar una posició", va explicar.

Després de recordar que aquesta qüestió "genera polèmica i posicions doctrinals trobades", va informar que, en el ple, deu vocals van votar a favor, deu més en contra i el vocal Ramón Camp es va abstenir. Així, la institució haurà d'informar l'Executiu que no presentarà el seu informe a falta de consens i estarà en mans del Govern decidir si encarrega o no un nou text preceptiu.

De la mateixa manera, va explicar que el Govern havia concedit dues pròrrogues temporals per a l'elaboració de l'informe "i en aquest temps no s'ha pogut consensuar" el seu contingut. Per això, el Consell no demanarà un nou treball a la Comissió d'Estudis i "si el Govern ho encarrega, el ple del CGPJ ho estudiarà".

Fonts del Consell van assenyalar que malgrat que en ocasions s'han trobat plens "més o menys polèmics" sobre diverses iniciatives legislatives que li han estat sotmeses a consulta, mai abans s'havia donat una situació en la qual no hi hagi un informe que enviar al Govern. Fins i tot, Bravo va apuntar que "no està previst a la llei que un informe no acordat pugui ser remès", per la qual cosa la possibilitat que el Consell de Ministres rebi una còpia queda descartada.

La Llei Orgànica del Poder Judicial assenyala que cal la majoria per aprovar qualsevol informe en el ple del CGPJ, és a dir, es requereixen almenys onze vots dels 21 vocals. De la mateixa manera, Carlos Dívar, president de la institució, no va poder fer valer el seu vot de qualitat al no donar-se una situació real d'empat, ja que tots els vocals es van pronunciar.