El mas Ventós d'Olot serà la masia de la recreació cinematogràfica de l'èxit novel·lístic Pa Negre, d'Emili Teixidor. Segons ha explicat la responsable de la productora Massa d'Or, Isona Passola, el mas Ventós servirà de fons de les escenes dels nens, que de fet són els principals protagonistes de Pa negre.

La història està estructurada des del punt de vista narratiu de l'Andreu, un preadolescent que agafa consciència moral en una masia de l'Osona en el context de la postguerra. El protagonista, que pertany a una família de republicans, copsa progressivament l'època difícil que li toca viure alhora que descobreix la sexualitat. Les escenes que es faran a Olot són considerades les més complexes del rodatge perquè tindran més protagonisme dels nens.

L'adaptació ha estat feta pel realitzador mallorquí Agustí Villaronga, que també dirigeix el film. Isona Passola ha explicat que el rodatge de les escenes d'Olot durarà 3 dies del proper mes d'agost. Els treballs suposaran l'estada a Olot de 65 membres de l'equip de rodatge. La regidora de Promoció Municipal, Fina Soler, ha explicat que el rodatge comporta allotjaments, àpats i altres serveis en empreses del territori.

El film té un pressupost de 4 milions i mig d'euros que són finançats en part per la Generalitat de Catalunya, TV3 i TVE.

El repartiment està encapçalat per Sergí López (El laberinto del fauno), Laia Marull i Eduard Fernández, tots tres protagonistes de reconegudes produccions espanyoles. Cal destacar la important projecció francesa de Sergi López, qui va estat a Cannes amb Mapa de los Sonidos de Tokio, d'Isabel Coixet. López ha acabat de filmar Petit Indi,de Marc Recha.

Eduard Fernández ha intervingut en pel·lícules com Cosas que hacen que la vida valga la pena de Manuel Gómez Pereira o En la ciudad de Cesc Gay.

Laia Marull es va donar a conèixer a la teleserie de TV3 Estació d'Enllaç. Després d'aquesta sèrie, que la va fer popular a Catalunya, va començar una trepidant carrera al cinema espanyol. Laia Marull en amb prou feines 9 anys ha participat en 9 pel·lícules que li han aportat nogensmenys que dos premis Goya i una Concha de Plata al Festival de Cinema de Sant Sebastià.

A més d'Olot el film es rodarà a Berga, Vic, Manlleu i el Montseny. La causa que part de la pel.lícula es faci a Olot és que des de fa un any i mig la ciutat d'Olot està adherida a la Barcelona-Catalunya Film Commission (BCFC), un projecte del conveni de col.laboració entre la Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura-Institut Català de les indústries Culturals) i l'Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura de Barcelona) per organitzar una xarxa d'oficines físiques i virtuals en aquells indrets de Catalunya, on ja es roda o hi ha hagut interès per atraure rodatges.

Així durant aquest mes de juliol l'Oficina de Turisme d'Olot ha rebut 2 demandes de rodtage que es materialitzaran els propers mesos d'agost i octubre. D'aquesta manera a més de Pa negre, Olot a l'octubre acollirà el rodatge de Los ojos de Júlia de la productora Rodar Rodar, molt coneguda per la pel.lícula El orfanato. El film dirigit per Guillem Morales es rodarà durant tota una setmana.