La 42a edició dels Premis Literaris de Girona, que organitza la Fundació Prudenci Bertrana, s'afegirà als diversos actes d'homenatge que s'estan fent a la figura de Baltasar Porcel després de la seva mort, l'1 de juliol passat. Porcel va guanyar dues vegades el premi Bertrana, l'any 1975, amb Cavalls cap a la fosca-que va consagrar l'escriptor mallorquí com a alt literat- i Ulisses a alta mar, el 1997.

El president de la fundació, Esteve Vilanova, va explicar ahir que el premi Prudenci Bertrana de novel·la ha rebut aquest any un total de 45 originals (per 34 del 2008 i 25 del 2007). "El premi no nota la crisi", va dir Vilanova referint-se a l'aspecte literari. Malgrat això, va admetre que properament podria incorporar-se un espònsor privat al patronat, fins ara integrat per institucions públiques (Generalitat, Diputació, Ajuntament i Caixa de Girona), que són les que financen la fundació.

L'acte de lliurament dels guardons es retardarà aquest any al 8 d'octubre, a l'Auditori de Girona, i tindrà com a presentador el periodista empordanès Enric Frigola. El guanyador del Bertrana rebrà 42.100 euros.

La mateixa nit literària també es lliuraran els següents premis: Miquel de Palol de poesia (48 originals rebuts), Carles Rahola d'assaig (9 originals), Ramon Muntaner de literatura juvenil (12), Cerverí de lletra de cançó (21) i Lletra de webs de literatura catalana (14).

Aquest darrer premi ha exclòs aquest any els blocs de les bases, segons Vilanova, perquè la Universitat Oberta de Catalunya, que és qui organitza, ha creat per la seva part un premi específic de blocs.