L'associació Salvem Sant Aniol ha previst per al dia 12 de setembre un acte per recordar l'estada de Josep Pla a Sant Aniol de Finestres al setembre del 1971. L'escriptor empordanès va romandre uns dies a Sant Aniol, des d'on va fer un seguit d'excursions que després va publicar en unes 40 pàgines del llibre Un petit món dels Pirineus. A l'acte parlaran alguns dels acompanyants de les excursions que Pla va fer a l'entorn de la localitat garrotxina. Així, entre els presents hi haurà el capellà Jaume Reixach i Sally Batlle, que l'escriptor descriu a l'obra. També està prevista la presència de Mercè Sanchez, Pius Pujades i Lluís Falgàs.

Josep Pla estava interessat sobretot en les restes del castell i del santuari de Santa Maria de Finestres. L'escriptor considerava que la zona de bosc situada sota el castell havia estat un indret inassequible i deshabitat durant segles. Per això ell deia que era un gran amagatall i la font de tots els problemes històrics dels pobles de la rodalia; revolució remença, bandolerisme, resistència antinapolèonica, carlinades i emboscats de la Guerra Civil.

Després d'estar a Mieres, Santa Pau i Olot i agafar constància de tots els detalls de la història i de la vida quotidiana, Pla va arribar a Sant Aniol de Finestres per anar al castell. El preocupava el tram de camí que havia de fer a peu, per la qual cosa el seu amic el metge de Mieres, Miquel Verdaguer, va haver de buscar un Land Rover.

Una expedició il·lustre

L'excursió va sortir el dia 9 de setembre de l'aparcament de can Xel. Entre els acompanyants de Pla hi havia Jaume Reixach, que en aquell moment era rector del Collell, el metge de Mieres i l'arqueòleg, Miquel Oliva i el conductor Paulí de Santa Pau. L'expedició va travessar la Vall de la Cot, que queda amagada rere la Fageda d'en Jordà. En el decurs del trajecte narratiu l'escriptor explica tots els detalls de la geologia, la botànica i la vida animal de la Garrotxa.

Els viatgers, a través de la Cot, van arribar a les Encies. Es tracta d'una ruta que Pla qualificaria d'inversemblant: és un trajecte que quaranta anys després és gairebé desconegut i intransitable a causa de la privatització dels camins. Pla va arribar a les 3 de la tarda a Sant Aniol, on va dinar. Segons ell, va ser un àpat per a 9 persones a base d'entremesos, cigrons bullits, costelles a la brasa, postres, cafè i licors. El dinar va ser servit per Sally Batlle. Pla la descriu com una senyoreta molt jove, rossa, alta, d'ulls blaus. El restaurant on va menjar Pla, segons ha explicat el president de l'Associació, està tancat des de fa uns 15 anys.

L'escriptor a l'obra descriu els temes dels quals van parlar en una sobretaula, en la qual el rector del Collell,Jaume Reixach, tenia mal de cap. Segons exposa Pla, el doctor Oliva parlà del tema de l'art i dels clergues de l'època. Després del dinar Pla va tornar a Mieres per carreteres pavimentades.

De Jaume Reixach Pla escrigué: "aquest extraordinari capellà d'una expressivitat expressiva admirable ha passat un dia molt amarg". L'escriptor va atribuir el mal de cap al fet que mossèn Reixach fos, com el matix Pla, d'un poble arran de mar. Segons Pla, les muntanyes per a la gent del litoral són una cosa insuportable "quan no existeix un esnobisme determinat". Així l'escriptor explica que "nosaltres creiem que les muntanyes són sempre massa altes".

En els dies posteriors, Pla va tornar a Sant Aniol per estar-s'hi uns dies, on va residir amb la família que havia tingut l'hostal can Tura.