La vila de Begur ha celebrat aquest cap de setmana, com és tradició, la seva intensa relació amb Cuba i les Antilles amb la 6a Fira d'Indians, una festa on es recorden els més de 500 begurencs que a finals del segle XIX, arran de la crisi del sector coraller i les males perspectives de l'agricultura per culpa de la fil·loxera, varen marxar a fer les Amèriques i que, en tornar, els més afortunats, varen deixar la seva empremta a la població amb la construcció de magnífiques cases d'estil colonial, les conegudes cases d'indians o d'americanos. "Begur conserva algunes de les millors cases d'indians de Catalunya i de tot l'Estat", confirma Rosa Gil, autora del llibre Els indians.

En una primera fase, i dins l'estricte nucli de la població, el consistori ja ha senyalitzat fins a 26 elements patrimonials de passat indià amb plafons explicatius que recullen el nom de la casa, torre o recinte i les seves peculiaritats.

La casa del Senyor Puig, la Torre de Pella i Forgas, les Escoles Velles, el Mas Carreras, la casa Vicenç Ferrer Bataller, el mateix Ajuntament, la casa Josep Pi i Carreras o la casa Paco Font són alguns dels magnífics exemples d'arquitectura colonial que es poden observar dintre el nucli antic de Begur.

Enguany ha destacat també l'espectacular casa Can Sora, al carrer del Casino, que ha obert les seves portes perquè es pogués visitar en exclusiva durant la celebració d'aquesta 6a Fira d'Indians.

"Begur és un dels millors llocs per comprovar l'empremta indiana", va assegurar Gil. "Cada casa té el segell personal del propietari i aquí també hi ha la peculiaritat que encara es conserven botigues i bars amb la decoració de l'època. Hi ha hagut una gran sensibilitat per mantenir les coses", va assenyalar.

Begur es considera una de les poblacions de la costa catalana amb més incidència dels indians i amb onze localitats més d'arreu del país forma part de la Xarxa de Municipis Indians, una entitat que vol recuperar, conservar, difondre i defensar el conjunt patrimonial indià.