El compositor figuerenc Jaume Cristau estrenarà sardana en el marc del concurs de colles sardanistes que tindrà lloc a Lloret de Mar avyi divendres, 11 de setembre.Segons ha explicat el músic a Diari de Girona "es tracta d'una peça totalment diferent, escrita per a lluïment, i tenint en compte que és una sardana per a concurs de colles". Cristau matisa però que "he tingut molt present a l'hora de compondre-la, que la sardana tingui la sentor de la nostra terra , aquell segell catalanesc, que els compositors catalans mai no podem oblidar.

Els compositors, quan escrivim sardanes, ho hem de fer acostant la sardana al ballador, però mantenint sempre un rigor artístic, és a dir, allunyant-los de ritmes forans que res tenen a veure amb nosaltres".

Cristau, que és conegut perquè és un músic clàssic, ha volgut donar un altre aire a aquesta peça que li van demanar els representants de les colles gironines. "Va ser amb motiu de guanyar el primer premi en el concurs del 50è aniversari de la Unió Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), la passada primavera, amb la peça De cal Espelt ses vinyes, dedicada al celler Espelt, de Vilajuïga, que l'Eduard Ayats, en nom de les colles empordaneses, va demanar-me que els agradaria que fes una sardana per a les colles de Girona", explica el músic figuerenc. I a l'hora de batejar-la ha cregut que el títol més adient és aquest: Colles sardanistes gironines.

La nova composició l'estrenarà la cobla Contemporània, que és la que particia en el concurs lloretenc.

Més de 250 títols

Fins a l'actualitat, Cristau ha compost més de 250 sardanes, algunes de les quals encara no han estat estrenades. El compositor figuerenc, que és instrumentista de contrabaix i actualment forma part del grup d'havaneres Terra Endins de Girona, és un compositor àmpliament premiat. D'entre els moles assolits al llarg dels anys, destaquen, el primer premi de l'Sgae 2008, celebrat a Sant Feliu de Guíxols, amb la peça Pau, més Garreta; en el mateix concurs, el 2007, amb El farandulet , va guanyar un accèssit; l'any 2006 també havia guanyat un accèssit amb Xamosa Clàudia, en els mateixos Sgae. La peça Elegia a Puigferrer va rebre l'accèssit als Premis Conrad Saló de la Bisbal d'Empordà 2008. També el mateix 2008 era premiat en el "Segon Memorial Josep Pujol de Badalona", amb la sardana Pujols a Badalona, que va conquerir el segon premi. Ja l'any anterior 2007, en el mateix certamen badaloní, Cristau també va recollir el segon premi amb Clam per Sant Jordi. En diferents ocasions Jaume Cristau ha estat premiat en els certamens convocats per la Colla Violetes del Bosc de Barcelona, que s'encabeixen dins del Memorial Fèlix Martínez i Comín. Aquest 2009, la passada primavera, la peça premiada va ser Les violetes en dansa. En aquella ocasió, el certamen, que té caràcter itinerant, va tenir lloc a la ciutat de Girona.

Cristau també ha estat premiat en els concursos de Ceret i Banyoles, convocats pels Foments de les dues localitats, tant pel que fa a composició de sardanes, com d'obres per a cobla, a més del "Memorial Pere Fontàs" que se celebra bianualment a Amer.

Montserrat Juvanteny