Quentin Tarantino i la seva quadrilla de 'bastardos' desembarcaran demà a Sant Sebastià per a inaugurar la 57 edició del Festival de Cinema de la capital guipuscoana, que es celebrarà fins al 26 de setembre.

En el primer dia del Zinemaldi també podrà veure's la nova pel·lícula del canadenc Atom Egoyan, 'Chloe'.

Tarantino i Brad Pitt presentaran 'Malditos Bastardos', amb la qual obriran la secció Zabaltegi-Perlas, que reuneix pel·lícules destacades en els grans festivals internacionals, encara no estrenades a Espanya. En aquest apartat també podran veure's títols com 'Destino Woodstock', d'Ang Llig; 'Mother', del coreà Bong Joon-Ho; o 'Precious', Premi Especial del Jurat en Sundance.

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, acudirà al festival el primer cap de setmana i, al costat del director general de l'ICAA, Ignasi Guardans, serà l'encarregada de lliurar el dissabte el Premi Nacional de Cinematografia a l'actriu Maribel Verdú.

Sir Ian McKellen, per la seva banda, rebrà el Premi Donostia el dia 23, mentre que la pel·lícula 'La cinta blanca', de Michael Haneke, Palma d'Or en Cannes serà guardonada en la gal·la inaugural del divendres amb el Gran Premi Fipresci a la millor pel·lícula de l'any.

A per la 'Concha d'Or'

Egoyan, un dels grans renovadors del llenguatge cinematogràfic modern amb pel·lícules com 'Exótica' (1994), 'El dulce porvenir' (1987), 'El viaje de Felicia' (1999) o 'Ararat' (2002), competirà per primera vegada en la Secció Oficial del certamen donostiarra.

També Bruno Dumont, François Ozon i Juan José Campanella, entre altres directors, competiran per la 'Concha d'Or'. Igual que els films 'Los condenados', de Isaki La Cuesta; 'La mujer sin piano', de Javier Rebollo; i 'Yo, también', amb Lola Dueñas. Trueba, per la seva banda, estarà en Secció Oficial amb 'El ball de la Victòria' però fora de concurs.

El cinema de Woody Allen tornarà a Sant Sebastià, sense la presència del cineasta en la mostra, amb la comèdia 'Si la cosa funciona', que va inaugurar el Festival de Tribeca, i suposa el seu retorn a Nova York després de quatre films rodats a Europa.

El director Rodrigo García, clausurarà la mostra amb la pel·lícula nord-americana 'Mother and Child', protagonitzada per Naomi Watts, Annette Bening i Samuel L. Jackson.

Cinema espanyol

El Zinemaldi també oferirà una mostra del cinema espanyol més actual, amb les projeccions, dins de 'Made in Spain', de pel·lícules com 'Pagafantas', de Borja Cobeaga; 'Huida de cerebros', film amb Mario Casas, Amaia Salamanca, Alberto Groga; o el documental de Juanma Bajo Ulloa, 'Historia de un grupo de rock'. També podran veure's 'Los abrazos rotos', de Pedro Almodóvar; 'La vergüenza', de David Planell; o 'Retorno a Hansala', de Chus Gutiérrez.

Dos documentals, un de Michael Winterbottom i Mat Whitecross i altre de Tom DiCillo s'inclouran en Zabaltegi-Especials; mentre que tres pel·lícules d'Egipte ('Nomad's home'), L'Iraq ('In the sands of Babylon') i Palestina ('Port of memory') es presentaran en la secció 'Cinema en Moviment'.

Altres 13 pel·lícules de diversos països llatinoamericans optaran al Premi Horitzons, dotat amb 35.000 euros, dintre de la secció 'Horitzons Llatins', que traça cada any en el certamen donostiarra un recorregut pel més interessant i innovador cinema llatinoamericà de l'any, amb alguns títols que vénen avalats pels premis assolits en els grans festivals de l'any, i altres que inicien un prometedor recorregut.