Avui dilluns es presenta la Guía de Museos de automoción de España, que agrupa 23 museus agrupats a la Federació Espanyola de vehicles antics. Entre els museus que s'hi poden trobar, n'hi ha tres que es troben ubicats a les terres gironines. Els museus que representen la província de Girona són: el Museu de la moto col·lecció Vicenç Folgado, el Museu Vehicles Col·lecció Francesc Sais i la Col·lecció d'automòbils Salvador Claret.

D'entrada, d'aquesta guia se'n farà una tirada de 25.000 exemplars, però s'espera que ràpidament s'ampliï amb una segona tirada. Un total de 23 museus són presents en aquesta guia, i malgrat i que no hi són tots, s'hi poden trobar els més representatius.

La presentació oficial de la guia es fa una setmana abans de les Jornades de Patrimoni que se celebren els dies 26 i 27 de setembre organitzades per la FEVA (Federación Española de Vehículos Antiguos). Les Jornadas Patrimonio Automoción se celebren a la majoria de països europeus i és la tercera vegada que tenen lloc a Espanya. Enguany, a més, s'ha fet una crida perquè tots els vehicles antics surtin pels carrers de les principals ciutats de l'Estat, amb motiu de la celebració dels 50 anys de la creació de la Dirección General de Tráfico. La idea de la FEVA és que altres països europeus repeteixin la idea de crear una guia de museus de vehicles antics.

Aquesta guia, segons els seus responsables, està dirigida a la sensibilització de les autoritats i la societat en general cap al nostre patrimoni d'automoció. També es pretén preservar, conservar i difondre el patrimoni industrial d'automoció.

El Museu de la Moto, col·lecció Vicenç Folgado de l'Escala, va obrir les seves portes l'any 1999 amb un fons que no ha deixat mai de créixer i ja s'hi poden contemplar més de cent motos restaurades. Està organitzat en diferents espais, on les motos són les principals protagonistes, però amb una notable presència d'automòbils que daten des de 1923 fins a1980. El museu completa la seva col·lecció amb diverses miniatures, joguines i una gran maqueta de tren situada a la part alta.

El Museu de Vehicles Col·lecció Francesc Sais, situat a Palau Sator. Aquest museu consta d'una exclusiva selecció de clàssics populars tals com Mini Morris o Renault 7 entre d'altres, juntament amb altres de fabricació internacional com el Ford Capri o Volswagen. El més antic dels vehicles exposats és un Citröen 5CV de 1924. Les motos també estan representades en aquesta col·lecció amb models de Guzzi o curiosos ciclomotors o motos franceses.

La col·lecció d'Automòbils Salvador Claret de Sils es troba en un espai de 4.500 metres quadrats, dividit en cinc sales diferents. S'hi troben els automòbils antics i diversos objectes relacionats amb l'aviació, motos, velocípeds, motors estacionaris i altres temàtiques.

Des de 1990, les adquisicions de noves peces han anat encaminades, la majoria d'elles, als vehicles fabricats a Espanya, així com a l'adquisició de velocípedes i bicicletes. Prioritzen també, l'adquisició o acceptació de cessions d'arxius, llibres, catàlegs.... que faran que la seva biblioteca, arxiu i hemeroteca, sigui una de les més extenses que es poden consultar relacionades amb els vehicles que es fabriquen a Espanya.