L'actor Pablo Pineda s'ha convertit en la primera persona amb síndrome de Down a guanyar la Concha de Plata en el Festival de Cinema de Sant Sebastià, que ahir va fer públic el palmarès dels premis, en el qual la pel·lícula xinesa City of life and death, de Lu Chuan, va obtenir la Concha d'Or i Lola Dueñas va resultar elegida com la millor actriu.

Contra tot pronòstic, el cineasta argentí Juan José Campanella, amb la pel·lícula El secreto de sus ojos, elegida per Argentina per competir als Oscar, i l'actor Ricardo Darín van marxar amb les mans buides, ja que la Concha de Plata al millor director va correspondre a Javier Rebollo pel film La mujer sin piano.

El Premi Especial del jurat, que va estar presidit pel cineasta francès Laurent Cantet, va ser per a la pel·lícula francesa Le refuge, de François Ozon, i el Premi ?Fipresci, que concedeix la crítica internacional, va anar a parar a la cinta espanyola Los condenados, del gironí Isaki Lacuesta.

El jurat, format pel director coreà Bong Joon-ho, l'actor mexicà Daniel Giménez Cacho, l'actriu espanyola Pilar López de Ayala, el director de cinema i teatre britànic John Madden, la directora iraniana Samira Makhmalbaf i l'actriu portuguesa Leonor Silveira, va decidir concedir el premi a la millor fotografia a City of light and death i el de millor guió a l'australiana Blessed.

Sorprenent ha estat el Palmarès d'aquesta 57a edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, ja que la gran majoria de la travesses dels acreditats en el certamen apostaven per Juan José Campanella i Ricardo Darín, director i protagonista d'El secreto de sus ojos, per a la Concha d'Or i la de Plata.

Això sí, finalment ha estat Lola Dueñas, la que s'ha imposat a Carmen Machi, protagonista de La mujer del piano, i a altres com Chiara Mastroianni, cap de cartell del film de Christophe Honoré, Making plans for Lena, o Frances O'Connor i Miranda Otto, membres del repartiment coral de l'australiana Blessed, d'Ana Kokkinos.

Si per alguna cosa passarà a la història aquesta edició que ahir va acabar és perquè de la nit al dia, el seu jurat llança internacionalment Pablo Pineda, que als seus 35 anys és, a més de la primera persona a tenir una titulació universitària amb síndrome de Down, el primer actor amb una discapacitat d'aquest tipus a aconseguir un premi internacional de cinema.

En la pel·lícula, titulada Yo también, dirigida pels debutants Álvaro Pastor i Antonio Naharro, una dona solitària (Lola Dueñas) troba en un jove amb síndrome de Down (Pablo Pineda) el refugi que buscava.

Entre els premis paral·lels, el públic va escollir Precious, de Lee Daniels; els joves van votar per la turcoalemanya The children of Diyarbakir, de Miraz Bezar, i l'Horizontes Latinos ha estat per a la uruguaiana Gigante, d'Adrián Biniez, amb una menció especial en aquest apartat per a França, d'Israel Adrián Caetano.