Els organitzadors de la 42a edició del Festival de Cinema de Sitges han entregat aquest diumenge el Premi Maria Honorífica a Jordi Llompart (Barcelona, 1962), productor i director de 'Viatge Màgic a Àfrica', la primera pel·lícula europea de ficció rodada íntegrament en 3D estereoscòpic. Aquest és un reconeixement que el certamen fa a Llompart per la seva contribució a la indústria cinematogràfica usant aquest format, que pot marcar el cinema del futur. Llompart ha assenyalat que ha de produir-se el 'relleu' com en el seu moment va arribar el cinema sonor o el color a les pantalles cinematogràfiques.

'Hem de reproduir el mateix que veiem amb la vista humana a través de les pel·lícules per causar aquest efecte immersiu' ha dit el realitzador després de recollir el seu premi. 'No vol dir que tot hagi de ser ara en 3D perquè encara hi ha coses que són una mica prematures' ha reconegut. Tot i així, aposta clarament per aquest format 'això vindrà de forma decidida' ha assenyalat

Jordi Llompart dóna un salt qualitatiu en la indústria cinematogràfica europea anticipant-se a molts directors i productors. 'Has d'anar bastant flipat' ha dit en to divertit davant el repte d'encapçalar un projecte de tal envergadura. I és que la cinta ha tingut un cost de deu milions d'euros. Per això, Llompart ha agraït a les entitats, particulars i mitjans que han apostat per la cinta. 'A principis de 2006 ja estàvem començant a desenvolupar i buscar finançament per al film, en un context en el que el 3D seguia sent molt desconegut' ha explicat.

Les altres personalitats cinematogràfiques que enguany reben el premi Maria –figura que representa l'androide femení del clàssic 'Metròpolis'- són el productor, guionista i director José Antonio Isasi-Isasmendi (Madrid, 1927); el distribuidor i productor Samuel Hadida (Casablanca, Marroc, 1953), el realitzador de pel·lícules de terror i dibuixant José Ramón Larraz (Barcelona,1929), i el director basc Elías Querejeta (Hernani Guipúscoa 1934), un dels més realitzadors més importants de l'estat espanyol.

Després de l'entrega del guardó a Llompart, els assistents que omplien l'Auditori de l'Hotel Melià de Sitges han vist un avenç de 'Viatge Màgic a l'Àfrica', al que l'ha seguit el tràiler d''Avatar', pel·lícula d'animació també en tres dimensions. Seguidament, s'ha projectat el llargmetratge 'The Hole', del director de 'Gremlins', Joe Dante, cinta que narra les vicissituds de tres adolescents que descobreixen un forat negre en el soterrani d'una casa.