La pel·lícula Moon del britànic Duncan Jones, fill del cèlebre cantant David Bowie, es va erigir ahir en la gran triomfadora del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges i es va emportar quatre premis. El primer llargmetratge de Jones es va emportar els guardons a Millor Pel·lícula, Millor Guió, Millor Actor, per a Sam Rockwell, i Disseny de Producció.

L'espanyola Elena Anaya, pel seu paper a Hierro, va guanyar el premi a la millor actriu, i les altres pel·lícules triomfadores van ser Kinatay, de Brillante Mendoza, i Enter the void, de Gaspar Noé. El premi del públic va recaure en Zombieland, de Ruben Fleischer.

Producció britànica i nord-americana, Moon recupera la tradició de la ciència-ficció dels anys setanta i el seu gust per les maquetes a l'hora de confeccionar els efectes especials. El film es va emportar els premis a Millor Pel·lícula, Millor Actor, per la interpretació de Sam Rockwell, Millor Guió per l'adaptació de Nathan Parker de la història original de Duncan Jones i Millor Disseny de Producció, de Tony Noble i Sam Rockwell.

L'actriu Elena Anaya, protagonista del film Hierro, del debutant Gabe Ibáñez, es va emportar el Premi a la Millor Actriu, únic guardó espanyol obtingut en la secció oficial Fantàstic de llargmetratges a competició del festival. El jurat va premiar la interpretació de l'actriu, en el paper de Maria, una mare coratge que busca al seu fill perdut a l'illa canària de Hierro.

El film francoalemany Enter the Void, dirigit per l'argentí Gaspar Noé, va resultar guanyador del Premi Especial del Jurat pel seu caràcter innovador del gènere. Enter the Void i la cinta filipina Kinatay van ser, per nombre de premis, dos cadascuna, les segones pel·lícules més premiades.

El cineasta filipí Brillante Mendoza va resultar guanyador del Premi al Millor Director per Kinatay, que també va ser premiada per la seva Millor Banda Original, obra de Teresa Barrozo. Enter the Void va obtenir el Premi Especial del Jurat i el Premi a la Millor Fotografia, de Benoit Debie.

El Premi al Millor Curtmetratge en competició va correspondre al britànic One of those days, de Hattie Dalton i el curt alemany The boy who wouldn't kill, de Linus de Paoli, va aconseguir una Menció Especial.

Rec 2, la segona entrega del film dels catalans Jaume Balagueró i Paco Plaza, projectada fora de concurs, va ser distingida amb un premi especial per haver estat la que més ha espantat el públic i Zombieland, també fora de concurs, es va emportar el Gran Premi del Públic El Periódico de Catalunya. El curt espanyol Torbellino de Hostias, d'Adrián Cardona, va resultar guardonat amb el premi Brigadoon Paul Naschy.

El director del festival, Àngel Sala, va assegurar que el certamen ha batut el seu rècord d'assistència, amb 60.000 entrades venudes, un 20% més. Va sostenir que el certamen insistirà a disposar d'una sala més per a projeccions la pròxima edició, de la qual encara no se sap el leitmotiv, tot i que podrien ser PsicosiRetorn al futur.