El Barri Bell de Girona tindrà d'aquí a un mes i mig, a finals de gener, un total de 2.053 usuaris nous, que sumats als 2.185 existents passaran a ser 4.238.

Els 2.053 usuaris nous són estudiants, professors i personal d'administració i serveis procedents de la Facultat d'Educació i Psicologia, que es trasllada d'edifici. Aquesta operació duplicarà el nombre d'usuaris universitaris que transiten pels estrets i costeruts carrers del Barri Vell.

El campus Barri Vell tenia fins avui un total de 2.185 universitaris sumant les facultats de Lletres, Turisme i els treballadors dels serveis centrals universitaris de l'edifici de Les Àligues.

Aquestes 2.185 persones eren suficients per generar els problemes de transport i manca de serveis propis d'un gran equipament encabit en mig de la trama urbana medieval de la ciutat històrica.

Responsables de l'equip de govern de la universitat i de l'equip de govern municipal estan a l'expectativa que els problemes de massificació es puguin digerir sense haver de fer gaires canvis en la xarxa de transport urbà, però admeten la possibilitat d'haver de reforçar en hores punta la línia 7 de l'autobús, en funció de la demanda que es detecti.

D'altra banda, també s'estan plantejant la possibilitat de restringir l'accés a l'aparcament del passeig Fora Muralles, que comunica amb Les Àligues a través d'una porta de la muralla. Segons fonts consultades ahir, aquest aparcament passaria a ser, parcialment o totalment, d'ús exlusiu universitari i tampoc no el podrien utilitzar els estudiants.

Accedir en vehicle particular al Barri Vell es convertirà en tota una gesta. A l'arribada d'Educació s'hi sumaran les obres de rehabilitació de les teulades de l'antiga església de Sant Domènec, que començaran també al gener i forçaran el tancament de l'aparcament de la plaça Joan Fuster.

Sobre la taula tenen també els responsables universitaris la solució de traslladar Turisme, facultat que mou un miler d'usuaris, al campus de Montilivi. Però aquesta operació no serà possible fins a principis del curs vinent, quan Medicina hagi abandonat les aules de Montilivi per traslladar-se a Emili Grahit, als espais ocupats els darrers anys per Educació.

Almenys durant els propers sis mesos, els veïns del Barri Vell hauran de conviure amb els turistes i amb 4.238 usuaris de la UdG.

El nou edifici d'Educació, en obres des del 2005, amb un pressupost d'uns 10 milions d'euros, a càrrec del gabinet d'arquitectes RQP, disposarà de prop de 8.000 metres quadrats. Les obres es van veure afectades per la caiguda d'un mur que va obligar els veïns a passar un parell de dies fora de casa, però afortunadament no hi va haver danys personals.

Fons de la Facultat d'Educació han expressat el seu temor per la falta d'aparcament, la limitació d'espai i també l'escassetat de serveis com ara bar o llocs de trobada en el nou edifici.

enllestint els últims detalls Un 80% del mobiliari ja és dins el nou edifici d'Educació i ahir va començar el trasllat del material pedagògic i objectes personals del professorat.Un operari enllesteix detalls.El pati central de l'edifici que antigament havia fet funciona de Seminari Major de Girona.