Semblava una aposta inversemblant: un film d´animació realitzat a Espanya amb un pressupost de 60 milions de dòlars, una xifra descomunal en el nostre context cinematogràfic. Però funciona.

El cap de setmana passat, Planet 51 es va col·locar en la tercera posició de la taquilla nord-americana per damunt d´altres propostes del gènere, com Cuento de Navidad i Astro boy. Tot i que la crítica dels Estats Units ha estat duríssima amb el resultat artístic del film –potser per proteccionisme–, sembla que s´està consolidant comercialment i que té una prometedora carrera internacional. L´estudi espanyol Ilion ha fet una aposta important en desenvolupar una animació digital que pot competir perfectament amb la dels millors estudis nord-americans i s´ha envoltat de tota mena de col·laboradors solvents, com Joe Stillman, el guionista dels dos primers lliuraments de Shrek. L´èxit del film sobre el simpàtic ogre verd va canviar l´animació i la vida dels seus creadors, com la de Stillman, que ha suposat un dels principals elements promocionals per a Planet 51 i que en aquest moment té pendent d´estrena una prometedora versió d´Els viatges de Gulliver. D´altra banda, Planet 51 ha arribat al mercat nord-americà amb les veus d´un bon grapat d´estrelles, com Dwayne Johnson (Papá por sorpresa), Jessica Biel (El ilusionista), Justin Long (Arrástrame al infierno), Gary Oldman (El caballero oscuro), Seann William Scott (American pie) i John Cleese, el veterà ex-Monty Phyton.

Planet 51 no tracta de la visita d´un extraterrestre a la Terra, sinó de l´arribada d´un astronauta terrestre a un planeta desconegut. El mateix on viu el jove Lem, un dels habitants verds d´aquest indret perdut en la galàxia, però que recorda terriblement els Estats Units de la dècada dels anys cinquanta. El capità Chuck Baker aterrarà amb la seva nau espacial mentre Lem i la seva família estan fent una barbacoa i quedarà tan astorat com els envaïts. Els militars d´aquest planeta 51 pretendran capturar Chuck, però Lem l´ajudarà a escapar-se i recuperar la seva nau, des de la qual podrà tornar, finalment, a la seva enyorada Terra.