la reconstrucció del cos feta amb l'endoscòpia L'urna que ha de contenir les despulles del rei mostra la presència d'unes restes humanes que ocupen tota la llargada de la banyera; estan cobertes per un teixit i hi podria haver elements metàl·lics com un casc.

850 anys després de la seva construcció, les tombes reials del monestir de Santes Creus desvetllaran alguns dels seus secrets més ben guardats. I és que l'any vinent, aprofitant l'efemèride, la Generalitat restaurarà el que sembla ser l'únic sepulcre medieval de la corona catalanoaragonesa que no ha estat mai profanat. Els estudis previs d'inspecció i anàlisi corroboren aquesta hipòtesi, i per tant l'obertura de la tomba de Pere II el Gran per a la seva restauració i estudi podria aportar "dades inèdites" sobre el monarca, segons es va informar ahir en roda de premsa.

Segons els historiadors, aquestes tombes són els primeres exemples de l'art gòtic català (daten del segle XIV), i podrien ser les úniques d'un rei medieval encara sense estudiar. A més, el projecte revesteix un interès especial per la gran importància històrica de Pere II (València, 1240 - Vilafranca del Penedès, 1285). El fill de Jaume I i Violant d'Hongria va ser monarca de Catalunya, Aragó i València i està considerat l'artífex de l'expansió mediterrània de la corona. A Santes Creus, a més, també hi ha enterrat el seu fill, Jaume II; i l'almirall Roger de Llúria.

Així doncs, i després de romandre intacta durant gairebé 8 segles, el projecte de restauració preveu l'obertura de la tomba per analitzar el material funerari i les mateixes despulles del rei. I és que amb un estudi genètic de les restes es podran conèixer detalls sobre la vida i el físic del monarca, tals com les seves característiques morfològiques, possibles malalties que patís o la causa de la seva mort.

Val a dir que els estudis previs d'inspecció i anàlisi de la tomba ja han donat alguns fruits. Gràcies a una endoscòpia s'ha pogut veure l'interior del sofisticat sarcòfag amb una petita càmera de vídeo; el procediment ha revelat la presència d'unes despulles humanes que ocupen la llargada total de la banyera funerària, i s'intueixen alguns dels materials funeraris que l'acompanyen; el conjunt es troba en bon estat de conservació pel nivell d'estanquitat de la tomba.

El que també s'ha desvelat és que Pere II va ser enterrat en un sepulcre molt luxós, on entre d'altres materials s'hi va usar pedra nummulítica de Girona. El cos es troba en una banyera de pòrfir de l'època antiga, probablement de pedra egípcia, com les que es van usar per enterrar emperadors carolingis i més tard, els papes de Roma. La banyera disposa d'una gruixuda tapa de pedra de Girona, i al damunt seu hi ha un sarcòfag format per una urna amb escultures. Tot el conjunt es troba dins un templet.

La complexa excavació es farà amb un equip multidisciplinari d'historiadors, arqueòlegs, restauradors i paleopatòlegs, entre d'altres especialistes.