Unes tres-centes persones, entre elles músics i cantants famosos, a més de productors, distribuïdors, mànagers i d'altres treballadors de la indústria discogràfica, s'han concentrat davant el Ministeri que dirigeix Miguel Sebastián per a exigir que s'acabin les descàrregues il·legals.

En un petit escenari davant el Ministeri d'Indústria, a la plaça de Cuzco, artistes com Rosario, Antonio Carmona, Luis Eduardo Aute, Loquillo, David de María, Tamara, Conxita o Chenoa han cridat amb la resta de treballadors que la música és cultura, però també ocupació.

Aquest ha estat l'eslògan que han triat per a les seves pancartes i que han corejat intensament quan el ministre ha accedit a rebre a un grup de representants, format pels artistes José María Sanz ( "Loquillo") i Luis Eduardo Aute, i pels presidents de Sony Music, Carlos López, i de l'associació de Productors de Música d'Espanya (Promusicae), Antonio Guisasola.

Segons han explicat després de lliurar al ministre una còpia del manifest que han signat més de 2.000 artistes, Sebastián s'ha mostrat "receptiu".

"Ha quedat clar que el control de la pirateria comercial no ens serveix-ha dit Guisasola-i s'ha compromès a donar una resposta d'aquí a final d'any", (que també és el termini que s'ha marcat la Comissió Interministerial contra la pirateria per fer públics els resultats dels seus treballs).

Es tracta de la primera vegada que discogràfiques, productors, mànagers, artistes i d'altres treballadors que viuen de la música es rebel·len junts, perquè "el tema ja és urgent".

Segons Guisasola, el 70% de les descàrregues il·legals de música a l'Estat es produeixen per descàrregues d'internet, "més del doble que a la Unió Europea" i la solució que ofereix el Govern és una resposta "mutilada" que només afecta el 30% del problema i, per tant, no els serveix.

Guisasola reconeix que cal millorar l'oferta legal i tenir alternatives al consum il·legal, però ha indicat que també ha d'existir una repulsa social perquè "no pot ser que qualsevol botiga legal estigui al mateix nivell que l'eMule".

Per la seva banda, Emilio Santamaría, president de Associació de Representants Tècnics de l'Espectacle (ART), ha manifestat que la indústria discogràfica ha perdut un 40 per cent dels seus llocs de treball: "estem farts de veure com desapareixen estudis de gravació i milers de tècnics, d'estructures , de llum, de so (...) som més de 100.000 persones a les que no se'ls dóna importància, és moment de fer-nos sentir ", ha dit.

Aute, Rosario, Chenoa

"Això és el principi", ha dit el veterà Aute, i la cantant Rosario Flores també ha reclamat atenció: "portem sis o set anys de crisi i ja ens ofeguem".

"Som moltes famílies les que vivim de la música", ha afirmat l'artista, que també protesta perquè "deixem créixer a la gent jove amb la filosofia de que la música no es paga, i es paga, com es paga tot ".

Chenoa, que ha acudit a la concentració "per a donar la cara", ha destacat que "estem tots units i ha arribat el moment de reclamar que la música és cultura, però amb serietat".