La cantant Beyoncé es va convertir en la gran favorita per a la pròxima edició dels Grammy després d'aconseguir 10 candidatures en una gala celebrada a Los Angeles marcada pel domini del talent femení.

La cantant va aconseguir nominacions en les categories de Millor àlbum ( "I am ... Shasha Fierce"), Millor gravació ( "Halo") i Millor cançó (lletra) per "Single Ladies" així com nombroses mencions en Rhythm & Blues.

A dues nominacions de Beyoncé es va quedar la jove cantant de country Taylor Swift, que va disputar vuit Grammy en la cerimònia del pròxim dia 31 de gener a Los Angeles.

De la mà del seu disc "Fierless" i el seu tema "You Belong With Me", Swift va entrar en la disputa pels premis de l'àlbum, la gravació i la cançó de l'any, un triplet que va ser capaç d'igualar una altra de les noves dives de la música als EUA, Lady Gaga.

Aquesta camaleònica artista es va alçar amb cinc nominacions gràcies al seu LP "The Fame" i la cançó "Poker Face", que a més de en les categories generals competiran pel títol de Millor àlbum i Millor gravació de música disco.

El grup The Black Eyed Peas amb sis nominacions, igual que Maxwell i el raper Kanye West, serà un altre dels que disputin el guardó al Millor àlbum de l'any per la seva "The END", el mateix que Dave Matthews Band per "Big Whyskey and the Groogrux King ".

The Black Eyed Peas van repetir candidatura per la Millor gravació de l'any amb "I Gotta Feeling" on també va entrar "Use Somebody" de Kings of Leon.

Aquesta formació de rock del sud nord-americà va aconseguir amb "Use Somebody" la segona de les seves quatre candidatures en la categoria de Millor cançó de l'any, i en la qual competeix, a més de Beyoncé, Swift i Gaga, amb el tema "Pretty Wings" de Maxwell.

Entre els agraciats amb nominacions per a la pròxima entrega dels Grammy van estar Madonna i Britney Spears amb "Celebration" i "Womanizer", respectivament, que optaran al títol de Millor àlbum de música disco.

El veterà Bob Dylan estarà de nou en la lluita per un d'aquests premis i ho farà per partida doble, per la seva interpretació de Beyond Here Lies Nothin 'a la categoria de Millor actuació de solista vocal rock i Millor àlbum de música americana, "Together Through Life ".

El rock & roll van destacar els irlandesos U2, amb tres candidatures, dues d'elles per la interpretació i la lletra de "I'll Go Crazy If I Your say Go Crazy Tonight" i una altra al Millor àlbum per "No Line On The Horizon".

El títol de disc rock de l'any es el disputaran amb "21st Century Breakdown" de Green Day, "Live From Madison Square Garden" d'Eric Clapton, "Black Ice" d'AC / DC i "Big Whiskey And The Groogrux King" de Dave Matthews Band.

Per la seva banda, els discs "The E.N.D." (The Black Eyed Peas), "Breakthrough" (Colbie Caillat), "All I Ever" (Kelly Clarkson), "The Fray" (The Fray) i "Funhouse" (Pink) van resultar nominats al Millor àlbum pop vocal de l'any.

Participació espanyola

En les categories llatines, Paulina Rubio amb el seu "Gran City Pop" disputarà el premi al Millor àlbum pop al guatemalenc Ricardo Arjona ("5è Pis"), al cubà Francisco Céspedes ( "Et Recorda't ..."), als espanyols La Quinta Estación ( "Sense Frens") i la també mexicana Natalia Lafourcade ( "Hu Hu Hu").

Calle 13 i el seu "Els del darrere vénen amb mi" surten com a favorits per emportar-se el Grammy en la categoria de Millor àlbum rock, música alternativa o música urbana llatina enfront de "Riu" d'Aterciopelados, "I" de Bebe, "Llum del ritme "de Los Fabulosos Cadillacs i "La revolució "de Wisin y Yandel.

D'altra banda, Shaila Dúrcal optarà amb amb "Cor ranxer" al premi en la categoria de Millor Àlbum Regional Mexicà.

La cerimònia d'anunci de les nominacions va ser conduïda pel raper LL Cool J, que va comptar amb la col•laboració del Beatle Ringo Starr, el grup Linkin Park o el cantant Smokey Robinson per desvetllar les categories importants.

Aquesta va ser la segona vegada consecutiva que l'Acadèmia de la Gravació dels EUA va convertir aquest esdeveniment en un programa de televisió semblant al d'un lliurament de premis amb actuacions incloses.

En aquesta ocasió es van encarregar de posar ritme a la cerimònia el dj francès David Guetta, el grup Black Eyed Peas, el cantant Maxwell, la banda Sugarland i Nick Jonas & The Administration, una formació encapçalada per un dels Jonas Brothers que va fer avui el seu primera aparició pública.