L'Albèniz i l'Ocine de Girona, el Cinebox de Salt, l'Ocine de Platja d'Aro, CatCinemes de Figueres, les sales d'Olot i les de Palamós i també les de Roses. Totes elles, excepte Lauren de Blanes, s'han sumat a la Xarxa de Cines en Català, que s'estrenarà demà dissabte amb un total de 53 pantalles repartides arreu de Catalunya exclusivament reservades a les projeccions de cinema en català. La inciativa, que es continuarà durant tot l'any, incrementarà en un 148% les projeccions en la llengua pròpia respecte de l'actual.

La iniciativa, que per a l'estrena de demà oferirà les dues primeres sessins gratuïtes, és del Gremi d'Empresaris de Cines de Catalunya i la Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (Fedecine), al marge de la Conselleria de Cultura i, de fet, com a alternativa al seu projecte de llei del cinema català, que la consideren "dolenta, perquè és inviable i innecessària", va dir ahir en roda de premsa el president del gremi d'exhibidors catalans, Camilo Tarrazón.

"Si es fes la llei seria el tret al clatell per al sector", va argumentar, ja que el sistema de quotes que imposa implicaria menys oferta de cinema, i el producte més minoritari se'n ressentiria i desapareixeria del circuit, perquè en lloc de veure 100 pel·lícules en 100 pantalles com ara se'n veuran 50, les mateixes en català i en castellà respectivament, i es tancaran cines, va pronosticar Tarrazón. Per la seva part, el Departament de Cultura veu "insuficient" la proposta, perquè l'oferta de cine català passaria d'un 3% a un 8%, quan la llei aspira a un 50%. "La proposta és insuficient perquè no garanteix la paritat entre les dues llengües oficials a Catalunya", va dir una font de Cultura, i va assegurar que la llei es tirarà endavant.