S'ha acabat la "guerra de l'òpera" que havia enfrontat des de principis de setmana els cinemes Albèniz amb l'Ajuntament de Girona. I és que finalment les dues parts s'han pogut posar d'acord pel que fa a la retransmissió d'òpera al Teatre Municipal de Girona des del Gran Teatre del Liceu de Barcelona -mitjançant el projecte de l'Anella Cultural- i la seva projecció paral·lelament als Albèniz.

En una reunió celebrada ahir entre els responsables del cinema i la tinenta d'alcalde de Cultura i Educació, Lluïsa Faxedas, es va acordar que l'Ajuntament retransmetrà gratuïtament aquesta temporada les 3 òperes que tenia previstes al Teatre Municipal, inclosa Il trovatore, que es podrà veure dimarts vinent. Aquesta mateixa obra també serà retransmesa gratuïtament pel cinema Albèniz, que en canvi no retransmetrà les altres dues previstes (La filla del regiment i El rapte del serrall). El cinema Albèniz oferirà una programació periòdica d'òperes retransmeses des de grans teatres operístics del món, com la Scala de Milà o el Teatro Real.

Alhora, aquest acord afavorirà la difusió de l'activitat operística a la ciutat de Girona, ja que sota el possible nom d'"Òpera a Girona", l'Ajuntament i els Albèniz col·laboraran aquesta temporada i la següent en la promoció de la programació d'òpera a Girona que porten a terme ambdues entitats. Així, es farà difusió conjunta de les dues programacions, inclosa l'òpera Carmen, que es podrà veure al Municipal el proper 21 de març a càrrec dels Amics de l'Òpera de Sabadell. Així mateix, també es posaran a disposició del Cinema Albèniz entrades d'aquesta obra perquè les pugui distribuir entre el seu públic, i l'Ajuntament es compromet a comprar algunes entrades de les projeccions del cinema per difondre-les entre els seus usuaris.

Finalment, l'Ajuntament també s'ha compromès a replantejar al final d'aquesta temporada, de mutu acord amb el cinema Albèniz, la possibilitat de seguir portant a terme aquesta programació. Ambdues parts manifesten la seva satisfacció per aquest acord, que esperen que finalment resulti en una major difusió i coneixement de l'activitat operística a la ciutat.

Els inicis del conflicte

La polèmica es va obrir amb l'anunci que l'Ajuntament de Girona, a través del projecte de l'Anella Cultural, tenia intenció de retransmetre en pantalla gegant una òpera del Gran Teatre del Liceu de Barcelona al Teatre Municipal. I és que Josep Guirao i Josep Maria Pallàs, responsables de les transmissions d'òpera que des del mes de maig passat es duen a terme als cinemes Albèniz de Girona, van afirmar que denunciarien l'Ajuntament als jutjats per competència deslleial.

Josep Maria Pallàs, cap de programació de l'Albèniz, assegurava que la seva empresa té l'exclusiva per a la ciutat de Girona d'aquestes transmissions, com queda establert en el contracte comercial firmat amb l'empresa distribuïdora de continguts culturals Vircas Europe. I per la seva part, Josep Guirao, director tècnic de Vircas, assegurava que l'empresa "denunciaria l'Ajuntament de Girona, l'Anella Cultural i el consorci I2cat cada vegada que facin això i les denúncies es repetiran a totes les ciutats on hi hagi motiu". I és que aquest problema es podria produir també a les 56 pantalles d'arreu de l'Estat espanyol amb les quals Vircas treballa. El mateix cas ja s'ha detectat a Dos Hermanas (Sevilla).

A l'endemà d'aquest anunci, la regidora de Cultura, Lluïsa Faxedas, afirmava que l'Ajuntament de Girona no descartava haver de renunciar a la transmissió d'òpera en directe via Internet. També va anunciar que s'havia previst aquesta reunió mantinguda ahir i que ha acabat en acord. Ja en aquell moment, la mateixa Faxedas afirmava que no podia ser que els cines Albéniz fessin pagar entrada per a un espectacle que el Teatre Municipal oferia gratuïtament.

Tot i haver treballat per arribar a la solució, Faxedas ja advertia que en tot cas l'Ajuntament no podia ser denunciat perquè no era "impulsor, sinó participant" d'aquest projecte. Finalment, però, els qui en sortiran beneficiats són els amants de l'òpera, ja que tindran l'oportunitat de gaudir-ne, i gratuïtament, en tres ocasions per ara.