Iconoclastes i avantguardistes, els integrants del grup Hora Zero van dinamitar en els anys setanta les bases de la poesia peruana, en una proposta que va transcendir fronteres i es va guanyar l'adhesió del cèlebre Roberto Bolaño. La història d'aquest moviment ha estat rescatada pel poeta i periodista Tulio Mora, un dels seus membres, en el llibre Hora Zero: los ?broches mayores del sonido, que amb gairebé 700 pàgines repassa l'obra de més de setanta poetes, narradors, pintors i escultors.

Entre poemes, testimonis, cròniques, cartes, manifestos i una àmplia bibliografia, el volum posa en relleu la producció d'aquests artistes i la fins ara poc coneguda adhesió del jove Bolaño, que es va mantenir vigent fins a la mort de l'autor de 2666.

Com a exemple, Mora va detallar la història del vincle amb els Infrarealistes, el grup integrat per Bolaño i el mexicà Mario Santiago: Arturo Belano i Ulisses Lima, els seus alter egos literaris en la novel·la Los detectives salvajes.

Va explicar que la "recerca continental d'identitats, d'aquesta mateixa rebel·lia poètica" els va portar a confluir en el moviment Infrarealista, que no només es va convertir en un germà, sinó que ells mateixos es van qualificar d'horazerians.

En el llibre, publicat pel Fondo Editorial Cultura Peruana, es poden trobar les evidències del vincle de Bolaño amb reconeguts poetes peruans com Jorge Pimentel, Enrique Verástegui, Juan Ramírez Ruiz o Tulio Mora.

"Bolaño era un gran admirador de la poesia d'Hora Zero i particularment de la de Pimentel, de Juan Ramírez, de Verástegui i dels que després ens hi vam incorporar; ell particularment, quan va viatjar a Espanya, va participar en el segon manifest d'Hora Zero: Contraataque al viento", va detallar Mora.

El vincle va començar cap a 1975, quan els Infrarealistes van tenir accés als primers llibres d'Hora Zero, portats a Mèxic per la poetessa argentina Diana Bellessi.

A partir de llavors va començar una nodrida comunicació epistolar entre horazerians i infrarealistes, que va incloure l'intercanvi de llibres.