Una biografia de l'escriptora Carmen Laforet dels filòlegs Anna Caballé i Israel Rolón ha guanyat el premi Gaziel de Biografies i Memòries 2009, que concedeixen l'editorial RBA i la Fundació Comte de Barcelona. L'obra es publicarà l'abril i s'ha premiat amb 20.000 euros.

Una mujer en fuga. Biografía de Carmen Laforet explica el silenci editorial i personal de l'escriptora (Barcelona 1921 - Majadahonda 2004) des que va guanyar el Premi Nadal de novel·la als 23 anys amb Nada, publicada el 1945 i que mai la va satisfer malgrat marcar la narrativa espanyola de l'època. Després d'aquest èxit del seu primer llibre, l'autora només va continuar publicant esporàdicament fins al 1963, quan va publicar la novel·la Insolación, el principi d'una trilogia que no va continuar. Després només publicaria un llibre de viatges i articles, i la seva vida va ser un enigma a partir del 1970 i des del seu trasllat a Roma.

La primera biografia completa sobre ella es basa en 600 cartes; entre aquestes, correspondència amb l'editor palafrugellenc Josep Vergés (Destino). L'obra constata que Laforet era, abans del seu deteriorament, una dona forta i orgullosa que va saber aprofitar el seu èxit amb bons contractes.

La investigació de Caballé i Rolón ha aconseguit la unanimitat del jurat del premi Gaziel 2010.