La major part de les sales de cinema de Catalunya tancaran dilluns vinent en protesta pel projecte de Llei del Cine que estableix que la meitat de les pel·lícules es doblin o es subtitulin al català.

A les comarques gironines el tancament es preveu massiu, ja que afectarà totes les sales agremiades, que són la majoria, i les que no estan agremiades s'hi podrien adherir.

El Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya va presentar ahir la seva diagnosi econòmica del sector, en base a un estudi de l'economista Josep Maria Gay.

Segons va assegurar el representant del sector, Camilo Tarrazón, la crisi al cinema es veurà agreujada si el projecte de Llei del Govern acaba veient la llum.

És per això que l'associació professional ha anunciat, entre altres mesures, una acció de protesta per al dia 1 de febrer, coincidint amb la gala del cinema català, els Premis Gaudí. Aquell dia, les 74 sales que posseeixen aquests exhibidors, més de 525 pantalles, no obriran les portes.

No obstant això, Tarrazón va assegurar que si bé la coincidència és intencionada, en cap cas són "contraris a l'existència d'aquests premis ni de l'Acadèmia del Cinema Català".

Les altres dues accions de protesta se cenyiran, d'una banda, a una campanya de comunicació per explicar la llei als ciutadans, i de l'altra, a "un conjunt d'accions jurídiques" contra la norma.

"Sentència de mort pel cinema?", és el que es pregunta l'informe elaborat per Josep Maria Gay, professor d'economia financera i comptabilitat a la Universitat de Barcelona (UB). El treball, titulat Cruïlla econòmica i financera del sector del cinema davant la Llei del Cinema de Catalunya, desgrana els possibles efectes de l'aprovació de la norma catalana sobre un sector que "es troba ja en una situació difícil". L'anàlisi econòmic i financer correspon al període 2001-2008.

Gay sostè que l'aplicació de la llei farà baixar el nombre d'espectadors a les sales dels actuals 20.000 fins als 10.000. El mercat es reduirà, diu, en la mesura que es distribueixin menys còpies de pel·lícules no rodades en català o castellà, tal com estableix la llei.

D'altra banda, Camilo Tarrazón, es va esforçar a explicar que no s'oposen al cinema en català, i que tan sols són contraris a la manera com s'ha plantejat la llei i a la falta de diàleg amb el sector. Per la seva banda, el productors catalans de cinema van dir que no entraran en el joc dels exhibidors.

Europa desbloqueja ajudes

D'altra banda, la Comissió Europea anunciarà avui la seva decisió, que el pla espanyol d'ajudes al cinema compleix les normes comunitàries, segons van informar fonts diplomàtiques. La CE assenyalarà que el pla "compleix completament" amb les normes comunitàries d'ajudes de l'Estat per promoure la diversitat cultural.