El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que la seva formació està disposada a dialogar amb els empresaris del cinema que van tancar les seves sales en un acte de protesta per la llei del cinema, que preveu que la meitat de les pel·lícules que s'exhibeixen a Catalunya siguin en català. Iceta, però, va avisar que no estan disposats a fer "el que es va fer en altres ocasions", "sempre amb el nom de Catalunya a la boca, però sempre retrocedint a l'hora de la veritat davant dels problemes". Iceta ho va dir en referència a CiU i als intents fracassats que va fer el Govern de Jordi Pujol per introduir el català als cinemes.

Iceta va titllar "d'inacceptable" l'actual presència del català als cines, que va xifrar en un 3%, i va apostar per "avançar significativament" per millorar aquesta presència. "No estem disposats a renunciar a aquest objectiu".

Sobre el fet que hi hagi socis del PSC al Govern que van incentivar d'anar al cinema en contra de l'acte de protesta, Iceta es va limitar a dir que "si avui hi ha menys oferta, que hi hagi gent que promogui més demanda està bé".

Segons el càlcul del Gremi d'Empresaris de Catalunya, van tancar 75 cinemes , que sumen 570 pantalles d'un total de 790, el 73 per cent. L'única gran cadena que no es va adherir al tancament va ser Lauren Films, amb implantació a Blanes. A les comarques gironines van obrir els esmentats Lauren de Blanes, Arinco i Kyton de Palamós, i la sala de gestió municipal Truffaut de Girona.

Més públic al Truffaut

Fonts d'aquesta sala van informar que, tot i ser el dilluns un dia habitualment fluix, l'assistència ahir es va multiplicar "per quatre o per cinc" i algunes persones telefonaven preguntant si tenien obert.

Alguns polítics com el president d'ERC, Joan Puigcercós, van escenificar el seu suport a la Llei del Cinema assistint a la projecció de Petit Indi, de Marc Recha, única pel·lícula en català que s'exhibia ahir a Barcelona. Algunes persones van convocar actes de protesta contra els "empresaris que marginen el català". A Girona, una cinquantena de persones es van concentrar davant d'una de les sales que seguia la vaga.