El director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, va lamentar "el creixement urbanístic" d'algunes zones del País Valencià, Catalunya i del sud-est de la península" que "no respon" a les necessitats reals de la població, sinó a la "decisió de molts ajuntaments d'autofinaçar-se a partir de la construcció sense sentit".

Professor de la Universitat de Girona, Nogué va dir ahir a València, on va rebre el Premi Jaume I, que aquest creixement és fruit d'ajuntaments "mal finançats" que han entrat en el "cercle infernal" de concedir llicències d'obres per autofinançar-se. Nogué troba en aquesta dinàmica, que va qualificar de "pa per avui, gana per demà", una de les explicacions de la crisi econòmica actual.

No és un tema cosmètic

Nogué va defensar que és necessari que la planificació urbanística sigui supervisa da per "organismes supramunici-pals", i va dir també que el paisatge "no és un tema cosmètic" sinó "fonamental per a la qualitat de vida de les persones".

Catedràtic de Geografia Humana per la Universitat de Girona, Joan Nogué va rebre el guardó d'Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat. La Fundació Jaume I ha reconegut la seva "contribució científica al coneixement del paisatge i els seus valors naturals i culturals".

Nogué va destacar que el premi és un "plus de responsabilitat" i es va conprometre a seguir treballant en estudis científics de paisatge i en la col·laboració "en la consciènciació ciutadana sobre la importància dels valors del paisatge".

Joan Nogué Font va rebre el guardó de mans del Príncep d'Astúries en un acte solemne a la Llotja de València. El lliurament de premis va ser presidit pels Prínceps d'Astúries i va comptar amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, president del patronat de la Fundació Jaume I, i l'alcaldessa de València, Rita Barberà.

Durant el seu discurs, el Príncep Felip va fer una lloança a la ciència en temps de crisi, i va destacar els seus valors per crear "benestar, creixement i llocs de feina". El Príncep d'Astúries també va valorar l'esforç i la contribució dels guardonats amb el Premi Jaume I.

En finalitzar l'acte, Joan Nogué va agrair al jurat la distinció i va demanar, en declaracions als periodistes, que la ciència i la cultura tinguin més reconeixement a fora que al territori. Nogué va lamentar que molts científics i intel·lectuals "no tinguin més veu pública" perquè la seva veu seria "fonamental" per a una millor qualitat de vida i per "organitzar-nos una mica millor", va dir.