El Tercer Reich, la novel·la inèdita i primerenca de l'escriptor xilè Roberto Bolaño, va arribar ahir a les llibreries convertida en un dels esdeveniments literaris de l'any, després d'haver estat recuperada per l'editorial Anagrama gairebé sis anys després de la mort de l'autor, blanenc d'adopció.

Aquesta novel·la, escrita a màquina i corregida a mà per Bolaño el 1989, va sortir a la llum a la Fira de Frankfurt fa dos anys rescatada pel seu agent literari, Andrew Wylie, conegut com El Xacal.

En l'obra apareixen ja alguns dels grans temes que serien constants en la literatura de Bolaño (Santiago de Xile, 1953-Barcelona, 2003), com ara «les estranyes formes i deformacions del nazisme o que la cultura (els jocs o la literatura) és la realitat», segons els seus editors.

El Tercer Reich és una narració en forma de dietari que té com a protagonista Udo Berger, un jove alemany de 25 anys apassionat dels jocs de guerra, i campió al seu país, on publica articles en les revistes especialitzades.

Berger se'n va de vacances a la Costa Brava, a l'Hotel del Mar, on passava els estius quan era nen, acompanyat per la seva nòvia Ingeborg, en un primer viatge que fan junts.

Udo també té altres plans i demana instal·lar a l'habitació una taula rodona per estendre el seu tauler d'hexàgons del Tercer Reich i les fitxes de batalles. Però, al alhora, coneixen en una discoteca una parella de joves alemanys que s'està en el mateix hotel i amb qui fan plans per sortir.

Al final d'una nit de copes, tots quatre baixen a la platja i Charly, el noi de la parella amiga, desapareix. Encara que no serà per sempre, perquè torna quan els seus companys el donaven ja per perdut. I aquesta presència obrirà els esdeveniments que estan per venir en aquesta trama bèl·lica i d'intriga.

Roberto Bolaño, narrador i poeta, està consolidat com un dels escriptors llatinoamericans més destacats dels últims anys. Amb la seva novel·la pòstuma 2666, la crítica nord-americana el va catapultar a la fama el 2008. El diari The New York Times, que va dedicar la seva portada al llibre, la va definir com una obra captivadora.