"Fa uns anys, si tocaves les palmes en un bar de Girona la gent et deia que paressis", afirma Pere Martínez, baixista dels Gazpacho, només per afegir: "En canvi ara cada cop està més de moda, i ens agrada pensar que nosaltres hi hem contribuït d'alguna manera". I és que la formació, la primera que va enregistrar un disc de rumba a Girona, porta ja 10 anys sobre els escenaris i gaudeix de molt bona salut. Així ho demostra el fet que aquesta nit l'Auditori estarà ple de gom a gom per viure en directe la presentació del nou disc de la formació, Cambio de rumba.

El títol d'aquest treball no és gratuït i és que el grup, després de passar per diverses discogràfiques i empreses de management, s'ha sumat a la tendència creixent de l'autoedició i l'autopromoció. Martínez explica que suposa un esforç enorme però que estan molt satisfets d'un resultat que els ha aportat llibertat creativa i de decisió. I és que amb el guitarra i veu dels Gazpacho, Fonso Castillo, han esdevingut "una parella molt ben avinguda, que es consulta totes les decisions i que es dóna suport". Precisament, Castillo diu que el disc parla d'experiències positives, però també de desenganys que saben superar perquè porten dins "el caràcter andalús, i de les penes mirem de fer-ne alegries".

I és que per molt que el disc parli d'un canvi, continua sonant als Gazpacho que es van presentar amb desvergonyiment amb la maqueta ¿Y ahora qué?, i que van introduir-se al mercat discogràfic el 2003 amb Pásame la sal. "No podríem deixar de mirar-nos les coses amb humor, llavors ja no seríem nosaltres", diu Martínez, que diu que, a més, el disc és un petit resum de la dècada que porten junts. "Som nosaltres, els nostres viatges arreu d'Espanya, i el nostre so".

Concert íntim, però ballable

Aquest so (que es pot escoltar a www.myspace.com/losgazpacho) és, segons els dos membres de la banda, "una rumba molt oberta, que es podria definir com a cançons espanyoles amb un aire catalanoandalús". Aquest amalgama ja va posar l'Auditori dempeus en la presentació del seu anterior disc, i Martínez i Castillo esperen que l'experiència es repeteixi aquesta nit. "Qualsevol lloc és bo per sentir la música", opinen sobre la creixent tendència a obrir espais destinats a la clàssica a noves sonoritats, "però sí que és bonic de preparar els concerts d'una manera diferent si actues en un teatre". Aquesta nit es presentaran amb l'acompanyament de Xei Barti a la bateria, i de Jordi López a la percussió i guitarra flamenca, i prometen un espectacle "una mica més íntim, però que farà ballar".

Després de la presentació de Cambio de rumba jugant a casa, els Gazpacho sortiran de gira. A dues dates gironines (al Cotton Club de Peralada i a Maçanet), cal sumar-hi una actuació que faran en el marc de les festes de Gràcia, el proper 28 d'agost. I la rumba gironina fins i tot es podrà sentir a ultramar, perquè s'ha tancat una petita gira mexicana per a finals d'abril. Això són palmes sense fronteres.