El Projecte de llei del cinema ha superat aquest dimecres el debat a totalitat i el tripartit i CiU han sumat els seus vots per rebutjar les esmenes a la totalitat del PP català i de Ciutadans. 'Som una cultura i una llengua mitjanes a escala europea i mereixem el mateix tracte que les altres llengües i cultures independentment de si aquestes tenen estat o no', ha assegurat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, durant la seva intervenció al Parlament. Tresserras ha mostrat la seva confiança en que hi hagi el màxim consens parlamentari i ha indicat que 's'ha gestionat la relació amb tots els agents del sector tant amb els que hi estan d'acord i amb desacord'.

L'objectiu d'aquesta iniciativa legislativa és establir el marc normatiu per què s'han de regir les indústries cinematogràfiques i audiovisuals, la producció, la distribució, la comercialització i l'exhibició d'obres cinematogràfiques i audiovisuals, i els aspectes relacionats amb el foment, la preservació i la difusió del patrimoni cinematogràfic. Entre altres continguts, preveu que quan s'estreni un llargmetratge cinematogràfic a Catalunya, doblat o subtitulat, les empreses distribuïdores hauran de distribuir el 50% de totes les còpies en versió en llengua catalana.

En aquesta línia, Tresserras ha manifestat que la normativa ha de fer compatible 'el desplegament i l'enfortiment industrial, la millora de l'oferta i la satisfacció finalment després de tan temps de requisits i respecte cap al nostre patrimoni cultural i lingüístic també des de l'àmbit del cinema'. El conseller ha remarcat que s'ha d'aconseguir 'satisfer aquests objectius a l'empara de la realitat del país i del seu marc normatiu en matèries diverses i específicament de llengua'.

Acte seguit, el conseller ha dit que s'ha gestionat la relació amb tots els agents del sector tant amb els que hi estan d'acord i amb desacord. 'Hem dialogat intensament des d'abans de parlar sobre el document de base i al llarg del procés de confecció del projecte definitiu', ha afegit. Tresserras ha manifestat que s'aspira a suscitar encara en el tràmit parlamentari el màxim consens de la cambra perquè és una llei important. 'Podem pensar que arribar tard, però ho fa en una conjuntura que fa inajornable i imprescindible i necessària', ha remarcat.

Segons Tresserras, el poble català i el Parlament tenen amb aquesta llei 'l'instrument a través del qual pretenen l'homologació, la dignificació i el respecte per aquesta llengua, per aquesta cultura, per aquest Parlament i per aquest poble'.

El PPC creu que és una 'oportunitat perduda'

Per la seva banda, el diputat del PPC Rafael López ha mostrat la posició crítica del seu partit amb la llei. López creu que és una 'oportunitat perduda', ja que posa 'posa més traves' als exhibidors, creant-los 'nous problemes'. A més, López ha denunciat que s'ha convertit la Llei del cinema en 'una llei de política lingüística', incloent-hi 'més multes', i ha recordat que el sector ha posat 'alternatives' sobre la taula per 'comprovar la realitat'.

López ha assegurat que el seu partit està 'obsessionat per desmuntar el Gran germà lingüístic que han muntat des del 2003' i ha afegit que 'gràcies al tripartit haurem d'anar a veure pel·lícules i toros a Perpinyà, a Saragossa o a València'. 'Em fa gràcia que ho justifiquen per llibertat d'elecció, el mateix partit que intenta bloquejar tota la llibertat d'elecció dels ciutadans a l'administració pública, l'escolta o el teatre', ha dit, i que 'ara siguin els abanderats de la llibertat d'expressió'.

El parlamentari i president de Ciutadans, Albert Rivera, ha manifestat que ha presentat una esmena a la totalitat 'a l'anomenada' llei del cinema. De fet, ha remarcat que 'no és una llei del cinema perquè per fer-la s'ha parlar primer amb la gent que treballa amb el cinema, les persones que fan, exhibeixen i distribueixen cinema'. 'Vivim al món i no vivim tancats a Catalunya', ha remarcat, al temps que ha indicat que no es volen tancar i aquest és l'esperit d'aquesta esmena.

CiU vota en contra de les esmenes a la totalitat

El diputat de la federació nacionalista Jordi Cuminal ha remarcat que la llengua és un 'element clau, de vertebració social i de pertinença' i que en aquest debat no s'està parlant de 'com es combinen dues llengües oficials, sinó que estem parlant de la llengua pròpia de Catalunya, que només n'hi ha una'. 'No estem davant d'una situació de normalització lingüística', ha dit, sinó davant 'd'una demanda de normalitat social', tot afegint que és un 'escàndol' que en aquests moments 'només el 3% del cinema sigui en català'. Cuminal ha admès que encara 'no s'ha fet prou per avançar en aquest terreny', però ha remarcat que CiU va arribar al 3% i que des que hi ha el tripartit 'no s'ha avançat gens'.

Cuminal ha lamentat que es pretengui centrar el debat de la llei només en la qüestió lingüística i ha assegurat que, per CiU, és possible arribar a un 'gran consens' entre partits polítics i sectors empresarials. Però al mateix temps també ha acusat a López i Rivera de no fer 'cap favor' al gremi d'empresaris per estar 'crispant posicions'.

El parlamentari del PSC Josep Maria Balcells ha afirmat que la llei 'no es tramita per donar restriccions sinó per garantir llibertats dels espectadors'. Ha assegurat que hi haurà esmenes perquè 's'escoltarà els suggeriments que arribin de l'oposició i s'escoltarà també al sector que, per part d'alguns dels seus representants, s'ha fet sentir de forma potser excessivament bel·ligerant'. 'No per això els deixarem d'escoltar en el moment de la seva compareixença parlamentaria', ha assegurat. Des d'ERC, la diputada Maria Mercè Roca ha assegurat que el Govern seguirà parlant amb el sector per buscar el consens i ha acusat PPC i grup mixt que 'no volen que el català es normalitzi ni a les pantalles ni enlloc'.

En la seva intervenció, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha carregat contra els populars catalans i ha remarcat que la situació actual ve del franquisme i, acte seguit, ha acusat els populars catalans de no haver-lo condemnat.