Mar Coll va aconseguir ahir a la nit el Goya a la millor direcció novella per "Tres dies amb la família" durant la XXIV edició d'aquests guardons, en la que s'ha imposat a Borja Coleaga, per "Pagafantas", David Planell, per "La vergonya", i Antonio Naharro i Álvaro Pastor per "Jo, també".

Després de rebre recentment tres premis Gaudí a millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista per a Nausicaa Bonnín, aquest guardó és el primer de l'Acadèmia de Cinema espanyola que reconeix la feina de direcció de la cineasta barcelonina.

"Tres dies amb la família" presenta un retrat de la burgesia i de la incomunicació emocional en l'àmbit familiar, protagonitzat per Nausicaa Bonnín, Eduard Fernández, Philippine Leroy-Beaulieu, Francesc Orella i Ramón Fontseré.

Garbo, d'Edmon Roch, millor documental

El gironí Edmon Roch, per la producció Garbo, l'home que va salvar el món, va ser guardonat ahir amb el seu primer Premi Goya a la Millor Pel·lícula Documental. Roch, qui va rebre el guardó de mans de la primera persona que entrega un premi en la gala que no pertany al món del cinema, en aquest cas María Isabel Felipe, una comptable catalana que va tenir el seu "minut de glòria", va baixar des de la fila 13 de la sala i amb l'estàtua en mà, va agrair el suport rebut per part d'Enric Pérez, quan no tenia productora per realitzar el documental i va recordar que el projecte va ser una "bogeria" molt dificil de portar a terme.

Visiblement emocionat, el realitzador gironí va dedicar el premi a Joan Pujol, Garbo, "no tan sols per enganyar els nazis i ajudar en la victòria dels aliats" sinó també per "demostrar que amb la fantasia, no amb exèrcits ni amb canons, es pot arribar molt lluny". Roch va recordar finalment, que Joan Pujol hauria celebrat ahir el seu 97è aniversari. "Gràcies ?siguis on siguis, aquest Goya es per tu" va concloure Roch.

El documental guanyador ha estat la primera incursió com a director de Roch, que explica la història de Joan Pujol García -conegut com Garbo- el doble agent caalà que va convèncer els nazis que el desembarcament seria a Calais, i no a les platges de Normandia.

El fotògraf barceloní Xavi Giménez va rebre el Goya a la Millor Direcció de Fotografia pel seu treball a la pel·lícula Ágora, d'Alejandro Amenábar.