El cinema espanyol gaudeix d'una extraordinària "salut creativa", i "sempre ressuscita malgrat els malastrucs". Així ho va afirmar el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que juntament amb la seva dona, Sonsoles Espinosa, va rebre prop d'un centenar de personalitats del món del cinema, a l'endemà de la celebració de la gala dels premis Goya.

Entre els rebuts a palau s'hi trobava Edmon Roch, el director de Garbo. L'home que va salvar el món, encara emocionat per haver aconseguit la nit anterior el Goya a Millor Documental. En el seu discurs d'agraïment, el gironí afirmava que "amb la fantasia, no amb exèrcits ni canons, es pot arribar molt lluny". Afirma però que ni fent ús de la tota la seva imaginació hauria pensat que la història de Joan Pujol li reportés tants reconeixements, i menys encara un Goya: "Vaig anar a la gala molt tranquil perquè estava convençuts que no guanyaria", diu, "i per tant la sorpresa i l'alegria encara van ser més grans". Roch també afirma que per la "limitació del format" documental creia que la pel·lícula arribaria a un cercle més reduït de persones, però que gràcies a "una història extraordinària" s'ha pogut transcendir aquestes fronteres per dur Garbo a les sales comercials durant més temps del que creien.

Vista des de dins, el realitzador coincideix amb la majoria de públic: la proppassada gala dels Goya va ser una de les millors que es recorden en els darrers anys. "El guió estava més ben escrit que mai", afirma, "i a més la conducció i el ritme van ser molt bons".

Pel que fa a la recepció a La Moncloa, Roch explica que s'hi va poder parlar abastament de la salut del cinema espanyol, i que va ser una experiència molt interessant. I fins i tot, una de les anècdotes més peculiars es va produir quan el mateix Rodríguez Zapatero va demanar-li una còpia de Garbo per poder-la veure.

En aquesta visita, el president va felicitar els guanyadors dels Goya, que en aquesta present edició van tenir com a protagonistes a Celda 211 amb vuit estatuetes, i Ágora amb set. Hi eren presents el president de l'Acadèmia, Álex de la Iglesia; i els dos triomfadors de la nit, Daniel Monzón i Alejandro Amenábar. Es va fer notar, però, les absències dels guanyadors als premis a les millors interpretacions, Luis Tosar i Lola Dueñas.

Rodríguez Zapatero va donar l'enhorabona al sector per les bones xifres aconseguides pel cinema l'any passat i especialment aquest gener, que s'ha convertit en el mes més taquiller dels darrers anys; en especial, segons va dir, gràcies a les pel·lícules espanyoles.

"Això no vol dir que el cinema espanyol hagi deixat de tenir problemes", va matisar. "Els té, com altres sectors econòmics i culturals, i hem de seguir alerta". Per la seva part, De la Iglesia va agrair al govern que hagi fet "les primeres passes per solucionar un dels problemes transcendentals del sector, com ho és la pirateria".