L'Ós d'Or a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cinema de Berlín va ser per a la pel·lícula turca 'Honey', un film sense música que narra la història d'un nen que s'endinsa en un bosc per buscar el seu pare, un apicultor. El nen Yusuf, de sis anys, interpretat per Bora Altes, haurà d'enfrontar-se a una sèrie de canvis radicals.

El gran absent de la vetllada va ser el director franc-polonès,, Roman Polanski que va ser guardonat amb l'Ós de Plata al millor director. Polanski es troba actualment en arrest domiciliari a Suïssa en espera de la resolució sobre la sol·licitud d'extradició plantejada per la justícia nord-americana a les autoritats suïsses per un cas d'abús de menors perpetrat fa més de 30 anys.

Els productors de 'The Ghost Writer' van rebre el premi en nom de Polanski. Un d'ells, Alain Sarde, va explicar que Polanski li havia dit que tampoc hi hagués assistit tot i que hauria estat en llibertat, perquè l'última vegada que va viatjar per rebre un premi "va acabar a la presó". Robert Benmussa, també productor, va assenyalar durant la presentació del film a Berlín que el treball estava gairebé acabat quan Polanski va ser arrestat i va assenyalar que el cineasta va continuar treballant a la cinta des de la presó i després des del seu xalet suís.

El Premi del Jurat va ser per a la pel·lícula romanesa 'If I Want to Whistle, I Whistle' ('Si vull xiular, xiulo') un drama carcerari sobre un adolescent que fuig de la presó per impedir que la seva mare s'emporti el seu germà a Itàlia.

El palmarès també inclou la pel·lícula russa 'Com vaig acabar aquest estiu', premiada per la millor interpretació masculina, compartida per Grigori Dobrigin i Serguei Puskepalis. El seu director, Alexei Popogrebski, va aconseguir la menció a la Contribució Artística.

El premi a la millor interpretació femenina va ser per a Shinobu Terajima, protagonista de la pel·lícula bèl·lica japonesa 'Caterpillar' ('Eruga').

Però sens dubte el premi més destacat va ser l'aconseguit per Polanski pel seu últim treball, 'The Ghost Writer' ('L'escriptor fantasma'), un thriller polític en el qual treballen Pierce Brosnan i Ewan Mcgregor.

Polanski va reconèixer haver mantingut relacions sexuals amb una adolescent de 13 anys a Califòrnia, però va fugir dels EUA el 1978 abans que s'emetés una sentència. Llavors va afirmar que temia que el jutge no s'atingués a l'acord tancat entre les parts. El director franc-polonès va ser detingut el 26 de setembre a la seva arribada a Suïssa, on anava rebre un premi a la seva carrera al Festival de Cinema de Zuric, arran de la petició d'extradició nord-americana i ara es troba sota arrest domiciliari en el seu xalet de Gstaad després de passar dos mesos a la presó.

El 22 de gener un jutge de Los Angeles va ratificar l'ordre perquè Polanski estigui present quan es llegeixi la sentència i va rebutjar la possibilitat que pugui sentenciar-se el cas 'in absentia'.

L'actual legislació de l'estat de Califòrnia preveu penes de fins a dos anys de presó pel delicte del qual està acusat el famós realitzador.