Fins a 19 museus de 15 municipis de les comarques de Girona han entrat a formar part d'un nou projecte, impulsat des de la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat i la Diputació de Girona. Es tracta de la Xarxa de Museus Locals de Catalunya - Girona, una iniciativa pionera que es va presentar ahir a la Casa de Cultura i que s'anirà implantant arreu de Catalunya per fomentar la coordinació en matèria museística en l'àmbit local.

A l'acte hi va assistir el conseller Joan Manuel Tresserras, el president de la Diputació de Girona Enric Vilert, i el vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Roger Zamorano. La inversió que es farà per a la creació d'aquesta Xarxa de Museus Locals és de 1.580.000 milions d'euros, dels quals un milió provenen de la Diputació i 580.000 de la Generalitat.

És la primera vegada que la Diputació i la Generalitat impulsen una iniciativa com aquesta; de tota manera, tant Vilert com Tresserras van voler destacar que no es tracta d'iniciar una tasca nova, sinó d'impulsar i fomentar la feina que ja s'estava fent des dels museus, Diputació i Generalitat per separat.

En el que també van coincidir el conseller i el president de la Diputació va ser en destacar el paper cabdal que juga la cultura dins l'economia com a generadora de riquesa. Tresserras va voler incidir, una vegada més, en la necessitat d'implantar una "economia del coneixement" on la cultura jugui un paper predominant dins les empreses i la producció de riquesa.

El conseller va remarcar que aquest projecte correspon al període 2009 - 2010, coincidint amb el final de la legislatura. No obstant, Tresserras va afirmar que la intenció és marcar les bases per tal que, "passi el que passi", la Xarxa tingui continuïtat i se'n pugui millorar les dotacions un cop superat el període de crisi. Tresserras va explicar que malgrat tot, s'ha augmentat lleugerament les partides de Cultura, i que aquest és un projecte amb voluntat de perdurar.

La Casa de Cultura esdevindrà l'espai que s'encarregarà de les tasques executives i de gestió de la nova Xarxa; a més, Vilert va voler destacar el seu paper tant com a "productora de continguts" com a espai d'acollida per a propostes que vinguin d'altres ens culturals.

Els dinou museus que han entrat a formar part d'aquesta xarxa són l'Ecomuseu Farinera, el museu de l'Empordà de Figueres, el museu del Suro, el Cau de la Costa Brava, el Museu de la Pesca, el Museu d'Història de Sant Feliu, el Museu de la Mediterrània, el comarcal de la Garrotxa, el museu d'Història de Girona, el Museu del Cinema, el Museu Etnològic del Montseny, l'Etnogràfic de Ripoll, el de la Terracota de la Bisbal, el Museu Darder, el museu del Mar de Lloret, l'Arqueològic de Banyoles, el Tresor de la Catedral de Girona, el Josep Aragay de Breda i el Museu Municipal de Tossa.

Entre algunes de les inversions que ja s'han dut a terme, cal destacar les millores en l'accessibilitat del museu del Joguet,en la il·luminació del Tresor de la Catedral o els nous sistemes de conservació instal·lats al Museu de la Terrissa.

Cal recordar que el conveni marc entre ambdues institucions es va signar ara ja fa un any, amb l'objectiu d'optimitzar els recursos en matèria de restauració i promoció del patrimoni cultural. De llavors ençà, ja s'ha treballat conjuntament en la restauració de cinc conjunts monumentals de les comarques de Girona.