El músic d'ascendència Ripollesa Jesús Ventura i la cobla Sant Jordi han estat els primers classificats en el rànquing "Els millors discos de l'any" que té en compte la modalitat de sardanes i la de música per a cobla en format lliure.

El rànquing ha estat endegat per Sardanejant, la pàgina setmanal publicada al diari Segre, que va aconseguir el 2009 el premi Sardana als Mitjans de Comunicació de la Federació Sardanista de Catalunya. Creuant és un bloc periodístic creat el novembre del 2009 per Albert Font-Tarrés com un projecte paral·lel i complementari a Sardanejant.

El jurat ha estat format per Gerard Carrion: guionista de Tot sardana de Ràdio Estel), Vicenç Dumas: responsable de Llevant de taula de Ràdio Arrels de Perpinyà, Albert Font-Tarrés: coordinador de Sardanejant i autor de Creuant; Montserrat Juvanteny: responsable de sardanes de Diari de Girona; Jordi Lara: director de Nydia de Televisió de Catalunya; Josep Pasqual: crític musical del diari Avui i de la Revista Musical Catalana; Ester Plana: corealitzadora de Mans de Catalunya Ràdio i guionista de Nydia de Televisió de Catalunya i el blanenc Quim Rutllant: corealitzador de Mans de Catalunya Ràdio, emissora on també realitza el programa Sarda.net.

El disc que ocupa el primer lloc, amb sardanes de Jesús Ventura porta per nom Inquietuts, gravat per la cobla Mediterrània, i editat per Picap. En segon lloc s'ha classificat el volum 8 de la col·lecció Sardanes a Palamós, gravat pels Montgrins i editat per l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. El tercer lloc per 25 anys. Sardanes a Eugeni Molero, gravat per la cobla Marinada , editat per Audiovisuals de Sarrià i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. S'han situat en quart lloc, empatat en nombre de vots. Ballades a la Damunt, gravat per la Jovenívola de Sabadell; Fèlix Martínez i Comín, gravat per la cobla de Cambra de Catalunya; Les sardanes de Montserrat Pujolar, interpretat per la Jovenívola de Sabadell i la Coral Belles Arts; Mataró, Ciutat Pubilla de la sardana 2009, gravat per la Sant Jordi; i 125 anys... Montgrinejant, interpretat pels Montgrins i editat per Picap.

Música per a cobla

En l'apartat "Música per a cobla i experiències amb instruments de la cobla", ha quedat classificat en primer lloc Binomis, de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, editat per Columna Música i CSJ-CB.En segon lloc Música per a tenora i orquestra, amb Jordi Molina i l'Orquestra del Liceu, i la direcció de Salvador Brotons, editat per Picap, el tercer per Trenkadisk, gravat per la Marinada. En quart lloc Acoblats, interpretat pels Montgrins i el Grup d'Havaneres Port Bo; Aire fresc, de Jordi Paulí Quartet; Grup Sant Jordi, interpretat per Carles Santiago i Lluís Alcalà (tenora i acordió), editat per Audiovisuals de Sarrià; i finalment Inoblidables en concert de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, editat per Metalquímia i SCCC.