Ramon Pardina (Barcelona, 1977) es va emportar ahir el premi Joaquim Ruyra de narració, dels Premis Recull, amb L'home més feliç del món, un compilatori de vuit contes que, com a element comú, presenten la conjugació entre la felicitat fugaç i la infelicitat en la persona. Pardina, que treballa com a creatiu publicitari de l'agència Bassat, té obra publicada -El jugador de futbolí que volia córrer la banda (Busca edicions, 2007)...- i, amb el premi, consolida l'ús del conte com a gènere literari.

Els Recull d'enguany, que han arribat a la 46 edició, han tingut dos gironins premiats. La pedagoga Eva Baltasar (Barcelona, 1978), resident a Girona, es va emportar el Benet Ribas amb el poemari Dotze treballs, un recull en què expressa una "visió infantil". Baltasar va ser la guanyadora del XXXI Premi Miquel de Palol de Poesia (2008) amb el recull de poemes Laia, i el XIX Premi Ramon Comas i Maduell (2008) per Atàviques feres. Àngel Rodríguez (Salt, 1966) ha guanyat el Premi Salvador Reynaldós de periodisme amb Unes caixetes que són com fonts sonores, que fa un recorregut històric sobre la ràdio a Blanes a partir d'un article publicat per Gerión, pseudònim del capellà olotí Carles de Bolós i Vayreda, el 1954 i fins a l'actualitat. Rodríguez, que treballa a la Delegació de Mitjans de Comunicació Social del Bisbat de Girona, ha emprat al voltant de quatre mesos a la recerca de dades a fi d'elaborar el text.

El premi Josep Ametller de teatre va ser atorgat a l'enginyer Jordi Condal (Barcelona, 1949), amb El límit de la fugida, una obra dramàtica de quatre actes, en què es fan explícites les tensions extremes de la persona. Condal, exfinalista als Recull, és, d'entre altres tasques, un autor conegut en la cultura alternativa al districte de Nou Barris de Barcelona. L'historiador Jaume Vellvehí (Mataró, 1961) s'ha emportat el Rafel Cornellà de retrat literari amb Josep Punsola i Vallespí: ànima de poeta. Un autor, també nascut a la capital del Maresme, que va treballar per la cultura catalana acabada la Guerra Civil.