La compositora ripollesa Montserrat Pujolar ha parlat de la sardana a l'Índia. Aprofitant un viatge familiar, va ser convidada per l'Institut Cervantes de Nova Delhi, a donar una conferència amb el títol La sardana: música i dansa. L'acte va tenir lloc el diumenge dia 14 de març.

La conferència va ser traduïda simultaneament a l'anglès davant un públic que fins ara desconeixia Catalunya i la seva cultura. Més de 50 persones van omplir la sala del recent inaugurat Institut Cervantes de Nova Delhi.

La conferència es va complementar amb l'audició del disc Les Sardanes de Montserrat Pujolar, un enregistrament que s'havia presentat a Ripoll, el passat més de juliol, gravat per la Jovenívola de Sabadell.

Pujolar que a hores d'ara encara continua a l'Índia, ha explicat a Diari de Girona que "va ser una conferència molt pedagògica sobre què és la sardana recolzant-la amb diapositives, vídeos, fotografies i amb la meva pròpia música que va ser aplaudida reiteradament. La conferència vaig estructurar-la en dues parts: la primera per difondre els coneixements bàsics de la sardana, i la segona va ser una audició comentada d'alguna de les seves composicions".

Una llarga trajectòria

Nascuda a Ripoll, però amb residència actual a Barcelona, Pujolar va ser una nena prodigi de la música. Als quatre anys es va presentar per primera vegada en públic, tocant el piano. Cursà els estudis al Conservatori del Liceu de Barcelona, on va assolir el premi Extraordinari a la Millor Alumna de Música.

És autora de 13 sardanes i tres himnes. La primera Amb l'esperit vibrant, la va escriure el 1979, a partir de la vivència d'un concert al Monestir de Ripoll, amb La Principal de la Bisbal. A la seva vila nadiua ha dedicat bàsicament la seva obra, 50 i endavant!, va ser escrita en commemoració de les Noces d'Or de l'Agrupació Sardanista de Ripoll, el 1979; Ripoll a l'entorn del monestir, va ser estrenada com a sardana d'Honor de la Festa Major, l'any 1988; La dansa dels gegants (1995), composta en motiu del 50è aniversari dels gegants Guifré i Guinadell, comptes de Ripoll; A Sant Eudald, dedicada al patró de la vila, estrenada el mes de maig del 2004, en motiu del mil·lenari del patronatge d'aquest sant de la comtal vila ripollesa; Ripoll Ciutat Pubilla, va ser la sardana emblemàtica del pubillatge ripollès, l'any 2003, i l'himne Mil anys del Monestir de Ripoll, himne que van estrenar en una concentració dels Cors de Clavé ?l'any 1978.

Amb la sardana Goig, dedicada al Pare Joaquim Alqueza, en motiu d'un homenatge que el religiós va rebre a Ripoll, el juliol del 1999, Pujolar va entrar en el Llibre del Rècords Catalans per haver dirigit noranta músics, pertanyents a les cobles Ciutat de Girona, Jovenívola de Sabadell, Ciutat de Cornellà, Juvenil de Bellepuig i les tres cobles del Col·legi pare Manyanet de Reus, reunits en una sola cobla.