Laura Carreras i Planella (Girona, 1992) és una dels dos joves espanyols becats pel govern del Japó per fer una estada de cinc setmanes al Japó en un programa conjunt on participen altres nois i noies de la Unió Europea (UE). Carreras, que marxa el 20 de juny, serà, en el propòsit d'una immersió total, alumna d'una escola japonesa -on l'idioma vehicular és el local-, viurà amb una família nipona i participarà en diverses activitats i viatges pel país nipó. El govern li paga el bitllet d'avió -anada i tornada-, l'assegurança, les despeses d'allotjament i els desplaçaments dins l'illa. La gironina, que resideix a Fornells de la Selva, ara està cursant segon de Batxillerat a l'Institut d'Educació Secundària (IES) Montilivi de Girona i vol estudiar Veterinària a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L'ambaixada del Japó (a Madrid) ha seleccionat Laura Carreras, també alumna del centre de llengua i cultura japoneses Nipponia de Girona, després que aportès la documentació requerida i fos entrevistada en el consulat de Barcelona. El programa exigeix, com a requisit, tenir un alt nivell d'anglès. En el procés de selecció, el govern del Japó va demanar a Carreras que expliqués, entre altres coses, perquè considerava interessant el país, algun element de la cultura que li resultés atractiu, si pensava en mantenir els contactes i que mostrés fotografies a nivell familiar i amb les amistats. La gironina ha explicat que se sent "identificada" amb certs valors de la cultura nipona, com ara l'"educació", l'"organització" i la "responsabilitat" personal formant part d'una col·lectivitat. També la conjugació que hi ha, inclús en les àrees urbanes més densament poblades, entre allò modern -desenvolupament tecnològic...- i allò tradicional, que conforma la identitat comunitària. "Allò que fa el país és, sobretot, la gent", expressa sense dubtar.

L'interès de Laura Carreras per la cultura oriental va néixer en un viatge familiar, de quinze dies de durada, a la Xina. Sobretot, es va fixar en els caràcters -representacions gràfiques-, cosa que va provocar que iniciès una recerca per Internet per ampliar coneixements. Aquest va ser el pas previ a rebre classes a Nipponia. Escassos mesos abans de l'inici de la beca, la gironina té "cert respecte" per com desenvoluparà la vida quotidiana en japonès. Calcula que la primera i segona setmana seran les més problemàtiques. I creu que, després de conéixer el país a través de textos, es trobarà amb "sorpreses" quan conegui la vida quotidiana. En aquest sentit, comenta que un posterior domini de l'idioma és la clau per "entrar" dins la societat. Laura Carreras cita la imatge d'un Tòquio amb molta circulació de vehicles i tendes que ofereixen aparells elaborats amb tecnologia punta que sap conviure amb els factors tradicionals. Això, segons afegeix, és un exemple de "respecte".

Rols familiars

En referència a les famílies japoneses, l'estudiant gironina és del parer que no trobarà massa diferències amb els fills, però sí en els rols que desenvolupen el pare i la mare. En el primer cas, "treballa moltes hores i no té massa temps per estar a casa". La mare resta a casa fent les feines de la llar. Tenen pocs fills. Laura Carreras parla d'una societat "molt competitiva", aprenentatge explícit a l'escola. Encara no se sap la ciutat on residirà. A tall d'exemple, en l'edició de 2009, els estudiants van viure, durant la primera setmana a Tòquio per després fer-ho a la prefactura d'Osaka, on hi ha situada la tercera ciutat amb més població.

El Japó vol, amb aquest programa, afavorir, amb visió de futur, les relacions entre joves d'ambdós continents. La directora de Nipponia (nipponia.es), Carme Feliu, participant en programes anteriors, ha qualificat la beca de "privilegi". Explica que el programa té una seu -sol ser Tòquio-, i, per cada programa, tenen una prefactura (regió), on resideixen les famílies acollidores. El centre acadèmic té contacte amb l'ambaixada i consulat, la UAB i Casa Àsia.