Fa cent anys del naixement de la cobla Principal de Cassà, que des del 1988 ha actuat amb el nom de Selvamar. La formació amb seu a Cassà de la Selva, va néixer el 1910, i era coneguda popularment com Els Enriquets, fent referència al seu promotor Enric Gruart. La seva primera actuació es produïa el 27 de març d'aquell any -Diada de Pasqua- al Centre Republicà (Avui Cercle Recreatiu), amb un notable èxit.

La formació fundacional estava formada per Ramon Rossell, notable tenorista, Josep Barceló, Robert Rich, Lluís Julià, Francesc Ferrer, Recared Oliveras, Miquel Roca, Emili Figueras i l'Enric, en Ricard i en Francesc Gruart. La formació va actuar a Barcelona, al Palau de Belles Arts conjuntament amb l'Orfeó Gracienc, estrenant la sardana de Francesc Pujol Bruixes dansaires. D'aquella primera època resten a la memòria col·lectiva noms d'instrumentistes com Ferran Rigau, Ramon Rosell, Josep Coll, o el tible Josep Font i Grau, pare dels músics Martirià i Eduard Font, entre altres.

L'any 1918, la cobla va estrenar El cavallet enamorat. Va ser a Caldetes, en ocasió d'un homenatge que es feu al compositor Joan Manén (1883-1971). A partir del 1920 la Principal de Cassà va actuar a València en diverses ocasions i l'any 1924 va anar a Madrid contractada pel Centre Català de la capital espanyola, interpretant allà La Santa Espina, una peça que en aquella època restava prohibida per la dictadura de Primo de Rivera.

L'any següent, 1925, La Principal de Cassà va escriure una pàgina de la història de la sardana: essent la primera cobla que va fer sonar les notes de la sardana a través de la ràdio. Paradoxalment, no fou a Barcelona, a la pionera, E.A.J.I., inaugurada el 14 de novembre anterior, sinó a la segona emissora, Radio Madrid, on la sardana saltà per primer cop a les ones. L'actuació es va fer en directe, ja que aleshores no hi havia els mitjans actuals de reproducció del so.

La Guerra Civil espanyola va truncar les activitats de la cobla, però acabada la guerra, la Principal reinicià les seves activitats, sota la direcció de Joaquim Poll músic nat a Cassà de la Selva, el 1927.

Refundació de la cobla

Va ser el 1943 quan la cobla es va refundar. Músics gironins han format part de la cobla en diferents etapes: Narcís Costa, Pere Camps, Martí Llosent, Jaume Esteve, el tenor Josep Mir, que hi va tocar el 1940; Martí Puntí; Francesc Camps, Modest Puig i Francesc Cortada. La Principal de Cassà va actuar a l'Argentina el 1986 acompanyant Jordi Pujol per commemorar l'aniversari del Casal de Buenos Aires.

El 1988 la formació adopta el nom de Selvamar. Aquest canvi de nom va ser motivat per la mort el 1985 del músic que en tenia la titularitat davant el resgistre de Patentes y Matrices de Madrid.

Ara, amb el pas del temps, l'Ajuntament de Cassà ha recuperat el nom de La Principal de Cassà, ja que els hereus dels propietaris del nom hi han renunciat. Amb aquesta recuperació, vint-i-cinc anys més tard, s'evita que el nom d'una cobla històrica a Cassà, es perdés, i en motiu del centenari la formació tornarà a tenir el nom original. Serà demà passat, diumenge, a les dotze, a la plaça de la Coma, amb una audició que estarà dedicada a homenatjar al doctor Josep Ruscalleda, soci dels Amics de la Sardana, que també compleix 100 anys.

Actualment, la cobla Principal de Cassà, està formada per Josep Mascarell, flabiol; Nicolau Ejarque i Lluís Bofill, tibles; Ferran Roura i Esteve Sallés, tenores; David Muñoz i Ivan Barceló, trompetes; Ricard Hospital, trombó; Raul Sánchez i Jordi Santandreu, fiscorns, i Alexa Ruscalleda, contrabaix.