«Hi pot haver menors que sí que ho consenteixin i, de fet, n'hi ha. Hi ha adolescents de 13 anys que són menors i hi estan perfectament d'acord i, a més, desitjant-ho. Fins i tot, si et descuides et provoquen. Això de la sexualitat és quelcom més complex del que sembla». Aquestes són només algunes de les declaracions realitzades pel bisbe de Tenerife, Bernardo Álvarez, al diari La Opinión de Tenerife, en referència a l'abús de menors.

En aquesta mateixa entrevista, Álvarez considera la pederàstia com a un derivat de les relacions homosexuals: «No cal confondre l'homosexualitat com a necessitat existencial amb la que és practicada com vici. La persona la practica com pot practicar l'abús de menors», va assenyalar. Al parer del bisbe, el delicte de l'abús a menors neix de la recerca de la «novetat» i es converteix en «una forma de sexualitat diferent».

Va ser precisament davant de l'apunt de la periodista que realitzava l'entrevista, que feia incís que «la diferència entre una relació homosexual i un abús està clara», en tant que la primera és consentida, quan el bisbe va afirmar que hi pot haver menors «que sí que ho consentin, i de fet n'hi ha». I encara va apuntar que «no és políticament correcte» afirmar que l'homosexualitat és «una malaltia, una carència, una deformació de la naturalesa pròpia de l'ésser humà», assenyalant que «perjudica les persones i la societat».

Una allau de crítiques

Les crítiques a les paraules del bisbe no s'han fet esperar. En primera instància, el vicari general del bisbat, Antonio Pérez, va voler matisar les declaracions en nom d'Álvarez, afirmant que aquest "en les seves paraules no pretén justificar ni comprendre un fenomen absolutament rebutjable".

Malgrat el matís fet per part del vicari, el prelat va ser acusat d'«ofendre a la dignitat», d'utilitzar els mateixos arguments que els mateixos pederastes i de culpar als nens d'actes dels quals només els adults en tenen responsabilitat. Mentrestant, la Conferència Episcopal va declinar cap comentari.

El Defensor del Menor de Madrid va demanar al religiós «que deixi d'utilitzar aquests missatges, perquè al final són els que que justifiquen la pederàstia», afirmant que és «pervers» insinuar que són els nens qui dónen el seu consentiment o ho demanen.

L'associació tenerifenca de gais i lesbianes i l'ONG Save the Children van demanar al bisbe que retiri la seva "barbaritat". Segons l'ONG, el prelat va usar "el mite freqüent que els nens són culpables dels abusos que pateixen".