L'equip directiu de la UNED de Girona té avançades les negociacions amb l'equip de govern de Salt i fins i tot ha visitat les instal·lacions de l'antiga fàbrica Coma Cros per traslladar-hi la seu central d'una universitat a distància que té 1.600 alumnes matriculats a les comarques gironines.

La retallada del 50 per cent de l'aportació directa de la Diputació (de 200.000 s'ha passat a 100.000 ) va impedir tancar el pressupost d'aquest 2010, en la reunió del patronat celebrada fa un mes, de manera que la institució es veu abocada a una dràstica reducció de personal directiu, també de personal d'administració i serveis, així com del nombre de classes.

El trasllat a Salt, mesura que podria recuperar la situació econòmica i evitar les retallades, va rebre un ampli suport tant per part dels professors com dels alumnes que, ahir al vespre, van participar en una reunió de claustre a la seu del carrer Sant Josep de Girona, que podria tenir els dies comptats.

Segons va explicar el director de la UNED a Girona, Josep Arnau, s'arrossega d'anys un "desinterès" per part de l'Ajuntament de Girona, que només aporta 3.000 ? anuals al pressupost universitari, i no posar ni l'edifici, que és propietat de la Diputació.

Mentrestant, altres aljuntaments que són extensions de la seu central de Girona hi posen molts més diners. És el cas d'Olot (80.000), Figueres (30.000), Palafrugell (20.000) i Ripoll (8.000 ).

Segons Arnau, si Girona aportés els aproximadament 120.000 que (per nombre d'alumnes, uns 300) li corresponen, els comptes sortirien. Com que això no sembla que pugui ser, la direcció de la UNED manté converses amb l'alcaldessa de Salt, interessada a dotar d'institucions culturals un municipi amb un elevat percentatge d'immigració.

El fet és que la Diputació retorna als ajuntaments fins a un 75% de les aportacions que aquests fan a la UNED. D'aquesta manera, si Salt entrés a la roda no li caldria pagar els 120.000 que falten, sinó uns 30.000, ja que la resta els assumiria la Diputació. Aquesta institució recuperaria els 700 m2 que la UNED ocupa als locals del carrer Sant Josep.

La UNED va funcionar l'any 2009 amb un pressupost d'uns 400.000. Josep Arnau ha assegurat tenir "via verda" per part del rectorat madrileny de la institució per fer el trasllat a Salt.

Una de les condicions que ha posat Iolanda Pineda és que el trasllat sigui total, mai parcial. La UNED es beneficiaria de la nova biblioteca de la Coma Cros. L'antiga fàbrica reconvertida veuria potenciat l'ambient universitari que ja té per la presència de la Universitat Oberta de Catalunya.

Arnau no descarta mobilitzacions de reivindicació els propers dies. D'altra banda, sospesa crear una extensió a Blanes.