El Bulli ha deixat de ser el número 1 del món, segons la famosa llista San Pellegrino World's 50 Best Restaurants, que vota anualment un jurat internacional integrat pels millors xefs i crítics. Després de quatre anys consecutius al capdavant, el restaurant El Bulli de Roses que dirigeix Ferran Adrià ha cedit el seu lloc al Noma de René Redzepi a Copenhague -que l'any passat ocupava la tercera posició-, líder inqüestionable de la recent renovació de la cuina danesa i escandinava. En tot cas, Adrià va rebre la distinció "xef de la dècada" en la gala que es va celebrar a Londres.

El Celler de Can Roca de Girona ha merescut un nou reconeixement i se situa com el quart del món. Si l'any passat el restaurant dels germans Roca ocupava el cinquè lloc, aquest 2010 ha escalat fins a la quarta posició. Un nou premi que s'afegeixen a les tres estrelles Michelin.

De les textures i la deconstrucció a les herbes i el naturalisme, l'alta cuina del segle XXI passa pàgina i mira ja cap a una nova generació de xefs que afegeix als ensenyaments d'Adrià sensibilitat ecològica i un discurs zen sobre l'íntima relació de l'home i la natura.

La influència del venerable ?Michel Bras i de l'espiritual cuina kaiseki de Kyoto es deixa veure en alguns dels cuiners que brillen entre els 10 primers llocs de la llista: Andoni Luis Aduriz (5), Massimo Bottura (6), Grant Achatz (7) i, per descomptat, el flamant número 1 planetari, Redzepi, que, en la passada edició del congrés internacional de gastronomia Madrid Fusión, va dirigir tres dels seus coetanis nòrdics (Paul Cunigham, Mads Refslund i Torsten Schmidt) en una cooking jam sesion titulada Natural i disseny.

Ahir a la nit, a la gala que organitza la revista britànica Restaurant Magazine a Londres es van desvetllar tots els detalls de la llista. El xef català es va agafar amb molta esportivitat i bon humor la pèrdua virtual del liderat mundial. Després de tot, ell mateix ja va anunciar el pròxim tancament temporal del seu restaurant el 2012 per reconvertir-lo en un centre d'investigació. Així que la notícia no li va caure malament, sinó tot el contrari: "Aquest és el final d'una etapa", va dir. "En qualsevol cas, em sento orgullós perquè la majoria dels restaurants que integren el top 10 són fills de l'avantguarda espanyola". Cal dir que en el Top 50 apareixeen 10 restaurants espanyols.