Aquests dies s'està rodant al monestir de Santes Creus la pel·lícula 'El Monje', protagonitzada per Vincent Cassel, i amb la participació de Sergi López, Géraldine Chaplin, Jordi Dauder i Javivi Gil, entre d'altres actors. El director francoalemany Dominik Moll dirigeix aquest film basat en la novel·la homònima de Matthew Lewis. Un equip de cent persones -entre personal tècnic i artístic- filmarà al monestir cistercenc durant tot un mes. És la principal localització d'aquesta coproducció francoespanyola, que té un pressupost d'11 milions d'euros. També es rodarà a Girona, Tudela i el sud de França. Aquest dimarts s'ha fet la presentació oficial, mantenint, però, el misteri que envolta rodatge i film.

De fet, l'equip directiu no ha permès l'entrada de càmeres al rodatge i aquest dimarts només s'han pogut prendre, fora de set, imatges del director, caps de producció, actors i actrius, però malauradament amb l'absència de Vincent Cassel, que interpreta el paper protagonista del monjo caputxí Ambrosi -s'ha excusat la seva assistència perquè l'actor necessitava assajar per a les escenes a rodar aquest dimarts.

La pel·lícula narra l'ascens i caiguda del monjo caputxí, qui va ser acusat pel Tribunal de la Inquisició de pactar amb el diable. El guió de la pel·lícula és una adaptació de la novel·la 'El Monje', publicada el 1796 i considerada el primer best-seller de la història. El director ha reconegut sentir-se captivat pel llibre, sobretot perquè és 'molt visual' i va veure que era un 'bon material per fer-ne una pel·lícula'.

Pocs detalls, però, han transcendit durant la presentació. El director s'ha limitat a parlar de l'onirisme i surrealisme que envolta el relat, i els jocs de contrallum que impregnaran el film, bàsicament rodat en escenes interiors. Dominik Moll ha reconegut que desconeixia el monestir de Santes Creus, però que el seu equip va fer una selecció de temples a nivell de tot l'Estat, i que aquest era el més idoni per al film.

Aquest serà el quart llargmetratge de Moll, després d''Intimité' (1994), 'Harry, un amigo que os quiere' (2000) i 'Lemming' (2005). Jordi Dauder -que interpreta el paper del germà Miquel- i Sergi López -que ha bromejat amb el seu paper de diable, que ja li va tocar fer als Pastorets- han estat presents a l'acte, junt amb la filla de Charles Chaplin, que encarna el paper de 'dolenta' i 'vanitosa' en la figura de l'abadessa.

La presentació pública ha coincidit amb el dia d'entrada gratuïta al monestir. Els visitants quedaven sorpresos davant el tràfec de l'equip de rodatge i el material acumulat al claustre i església del monestir. El rodatge, que va començar el 19 d'abril, durarà dotze setmanes. Participen en aquesta pel·lícula la productora francesa Diaphana Films, i les espanyoles Morena Films ('Celda 211') i Estrategia Audiovisual.