El vaixell d'arqueologia subaquàtica de la Generalitat, el Thetis, arrencarà motors dilluns vinent per dirigir-se cap a una petita platja de Begur, on hi ha localitzades les restes de dos vaixells enfonsats, i s'espera trobar les d'un tercer.

El Thetis treballarà fins a finals de juny a Begur i durant els mesos de juliol i agost ho farà a Sant Pere Pescador, sobre les restes del Triunfante (s. XVIII), per acabar la temporada a les Terres de l'Ebre, on es conserva "intacte" un vaixell -segurament britànic-, que va lluitar contra l'exèrcit de Napoleó al litoral tarragoní.

Segon va explicar ahir Xavier Nieto, director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), en anteriors temporades s'han recuperat a Begur fragments ceràmics d'època ?tardoromana que indiquen la presència propera d'un vaixell d'aquell període, que "esperem trobar aquest estiu". El Thetis també treballarà a Begur sobre dos vaixells, un d'època romana i l'altre d'època medieval, ja coneguts.

Sota la direcció de Marcel Pujol i Gustau Vivar, els arqueòlegs escafandristes es desplaçaran el juliol i agost a un derelicte ben diferent, el Triunfante, a Sant Pere Pescador, vaixell construït a El Ferrol que va enfonsar-se el 5 de gener de 1795, després de bombardejar la Ciutadella de Roses.

D'aquest vaixell, molt espoliat al moment d'enfonsar-se i també a les dècades de 1960 i 1970, només en resta el buc, de fusta, molt interessant de reconstruir, ja que va ser armat amb les tècniques britàniques després d'una campanya d'espionatge a les drassanes angleses, cosa que va permetre fer un salt qualitatiu a la flota espanyola.

El Thetis conclourà l'estiu recuperant fragments d'un vaixell que es considera el més ben conservat del litoral, ja que aviat va quedar cobert sota cinc metres de sediments al Delta de l'Ebre, cosa avui impossible per l'efecte de retenció dels pantants. D'aquest vaixell ja s'han recuperat alguns canons en molt bon estat de conservació, va explicar Nieto.

SOS arqueologia subaquàtica

D'altra banda, el CASC llança aquest estiu una nova campanya per prevenir l'espoliació del patrimoni arqueològic subaquàtic, un problema que, segons Nieto, posa pals a les rodes a la reconstrucció de la història de Catalunya.

La campanya, que es fa conjuntament amb França, Itàlia i Malta, ha aportat en campanyes anteriors pistes sobre vaixells enfonsats fins aleshores oficialment ingnorats. La campanya consisteix bàsicament a difondre el telèfon 972 20 66 31 perquè la gent truqui i doni informacions de restes detectades al fons marí.