"És un any especialment complicat, però tot i així hem volgut reforçar l'edició gironina de l'In-Somni". Qui ho diu és el director del festival, Jaume Massaguer, i ho confirma el cartell: combinant artistes internacionals i patris, la seva setena edició es presenta especialment atractiva, amb els Jardins de Fora Muralla com a escenari principal dels concerts.

Els caps de cartell alternen nacionalitats: la primera nit (amb el permís de Damills, que inaugura la trobada demà als Jardins de la Mercè) comptarà amb la presència dels escocesos The Cinematics (A Strange Education, Love and Terror) i amb un dels plats forts de la temporada: els bascos (tot i que establerts a Barcelona) Delorean. Subiza, el seu nou disc, ha generat una expectació insospitada en un panorama nacional poc donat a encimbellar artistes del món de l'electrònica. Completarà la proposta Joe Crepúsculo, que va aconseguir el títol de disc de l'any de la revista Rockdelux amb el seu treball Supercrepus. D'altra banda, i en col·laboració amb el Pol·lenDate, el Sonic acollirà un show case del francès Mein Sohn Wiliams.

Dissabte serà el torn d'un grup mític de la primera onada indie, The Primitives, que encapçalats per Tracy Tracy interpretaran hits com Crash Really Stupid. Al seu costat, el grup revelació de l'escena catalana d'enguany, Els Amics de les Arts; i també el bateria dels Babyshambles, Adam Ficek, que oferirà una sessió de DJ en substitució de l'ex-Joy Division Peter Hook, que ha causat baixa a darrera hora. El director del festival assegura que Hook complirà el compromís i vindrà a Girona, i que podria ser abans del proper In-Somni: "Tenim una sorpresa preparada que no podem avançar fins que no estigui lligada del tot, però previsiblement hi haurà oportunitat que vingui a la ciutat aviat".

Diumenge serà el torn de The New Raemon i Delafé y las Flores Azules, que presentaran a l'Auditori el seu disc, VS. Las Trompetas de la Muerte. Massaguer afirma que els fa "molta il·lusió" portar el festival a aquest escenari, després d'experiències prèvies com el Càpsula.

Val a dir que la d'enguany és l'edició en la qual s'han venut més abonaments anticipats, amb la qual cosa les previsions de públic, segons el director, són excel·lents.

Diferències amb Salamaña

Tot i la diversificació d'escenaris, l'In-Somni aposta per consolidar l'espai dels Jardins de Fora Muralla. Amb aquest objectiu s'hi han millorat els serveis, i s'hi instal·la una carpa "menys moderna, però més efectiva en cas de precipitacions", segons Massaguer. I parlant de les inclemències del temps, afirma que estan "més pendents del núvol del volcà que dels de pluja"; i és que diversos dels artistes ja han pensat les maneres alternatives de viatjar si els seus vols quedessin suspesos.

Hi ha, però, un aspecte menys agradable que podria afectar les dates de l'In-Somni de cara a properes edicions: un conflicte amb la tinenta d'alcalde de Mobilitat i Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Isabel Salamaña. El director del festival explica que fa cinc anys ja els va dir que l'In-Somni no hauria de coincidir amb Temps de Flors. El motiu que els va donar, segons Massaguer, és que "els 2.000 assistents al festival podrien ser una nosa aquests dies, quan a Girona hi vénen mig milió de persones".

I tot i que enguany, i per primer cop, el festival ha signat un conveni amb l'Ajuntament ("estem encantats de la col·laboració amb l'Ignasi Thió", diu Massaguer), Salamaña ha adreçat un correu electrònic a la direcció del festival on se'ls commina que "de cap manera" la trobada pot tornar a coincidir amb Temps de Flors. El director afirma que no estan tancats a negociar, perquè a més se'ls ha dit des del consistori que si el festival es mogués cap a l'estiu se'ls donaria un major suport, però mostra el seu disgust per "les formes" com se'ls adreça la tinenta d'alcalde, "i més quan la sintonia amb tot l'equip de cultura de l'Ajuntament és realment molt bona", afirma dolgut.