Woody Allen va presentar ahir al Festival de Canes la seva nova comèdia, coproduïda per la catalana Mediapro, You will meet a tall dark stranger; títol que podem traduir com Trobaràs un desconegut alt i moreno.

En aquesta obra coral, Anthony Hopkins hi encarna un home gran que, volent exorcitzar la vellesa i la mort, es divorcia i s'embolica amb una noieta espectacular, aspirant a actriu i prostituta a temps parcial. De la seva exdona (Gemm Jones) en defuig l'angoixa i els psiquiatres, deixant-se guiar per una vident. I la filla (Naomi Watts) s'enamora del galerista (Antonio Banderas) que l'ha contractada, mentre el seu marit (Josh Brolin) s'embadoca amb la sensual morena vestida de vermel que ha anat a viure davant de casa seva.

Personatges amb somnis de felicitat, delitosos d'amor o sexe; marcats pel fracàs en la vida o per l'èxit que els encega fins a fer-los perdre el nord, creats per un guió no prou inspirat i rutinari. Això sí, simpàtic i regat de tant en tant per divertides gotes de genuí humor Woody Allen.

De comèdia hem de qualificar també Another Year (Un altre any), amb què el britànic Milke Leigh va recollir la primera ovació important en la competició de Canes 2010. Aquí, però, l'humor queda matisat pel fet que el personatge més còmic és el que resulta més tràgic.

Al llarg de les quatre estacions d'un any, assistim a les trobades, àpats i xerrrades d'una colla de gent que gira al voltant del matrimoni madur i feliç format per un geòleg londinenc i la seva dona, psicòloga de sanitat pública. És d'entre els convidats d'aquesta família i a cavall dels naixements, defuncions, noviatges, esperances i decepcions que els marquen durant aquests dotze mesos, que destaca la divorciada (Lesley Manville) delerosa d'homes i avesada a beure, que provoca la hilaritat de l'espectador. Unes riallades divertides que de mica en mica es tornen agres, en aquesta esplèndida pel·lícula sobre la soledat.

Pedro Almodòvar

Pedro Almodóvar va fer cap a Canes per presentar la projecció de Tristana, de Luís Buñuel, al marc de l'homenatge que al cinema espanyol ha propiciat el ministre francès de Cultura. La còpia projectada ha estat la que té en dipòsit Filmoteca Espanyola i no pas cap versió restaurada, a diferència del que és habitual en la secció Cannes Classics.